Splina, „cimitirul“ globulelor roşii
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Vrancea travel

Sursa foto Vrancea travel
Sfatul medicului

1359 vizite

06-08-2020

0 comentarii

Splina, „cimitirul“ globulelor roşii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Splina este un organ mare cam cât un pumn, aflat în zona superioară a abdomenului, între coaste şi diafragmă, având un rol foarte important pentru o imunitate puternică. Conform site-ului Doc.ro, aceasta înghite globulele roşii bătrâne ale sângelui şi face un fel de curăţenie. Mai departe, eritrocitele sau globulele roşii, când îşi termină rolul, se retrag în splină şi mor.

„Splina devine un cimitir al globulelor roşii, dar ea îşi continuă partea, prelucrează eritrocitele moarte şi trimite rămăşiţele în sângele circulant, pentru eliminare. Totuşi, splina, în anumite cazuri de boală, mănâncă şi limfocitele, acele globule albe ce se luptă cu infecţiile. Când splina este mărită din cauza altor afecţiuni, ea afectează şi alte celule ale sângelui, trombocitele, cu efect important în coagularea sângelui şi în fluidizarea acestuia”, arată specialiştii.

Care sunt cauzele durerilor de splină? În primul rând, traumatismele, loviturile ce o pot fractura, despica, afectându-i, în cazuri mai grave, şi vasele. De exemplu, când splina se măreşte din pricina unor efecte negative, ea se poate lăţi până în zona buricului. Iată unele boli ce o măresc: chistul hidatic în splină sau TBC-ul la splină ori abcesul în splină, ce înseamnă o infecţie localizată în acest organ.

De asemenea, atunci când se lungeşte splina, omul are diafragma presată şi nu mai respiră bine, putând să facă şi lichid la plămâni. Când se măreşte, poate presa colonul şi tulbura scaunul sau evacuarea gazelor.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660342 vizite | 18452 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7671 vizite | 723 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9111 vizite | 626 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429162 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660342 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.