Stângacii au o memorie mai bună decât dreptacii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

638 vizite

27-05-2020

0 comentarii

Stângacii au o memorie mai bună decât dreptacii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De regulă, atunci când este nevoie să facem ceva, ne folosim de mâna dreaptă, dar există şi oameni care nu se descurcă decât ajutându-se de mâna stângă, aceştia fiind însă mai puţini.

Cei ce folosesc mâna stângă pentru treburile care, în mod obişnuit, se fac cu dreapta, stângacii, cum sunt denumiţi generic în popor, sunt o minoritate. Ei nu reprezintă decât aproximativ 10% din populaţie, precizează specialiştii exquis.ro.

Aşadar, a fi stângaci este fie o caracteristică genetică (moştenită de la unul dintre părinţi), fie una congenitală (din naştere). În cel de-al doilea caz, se pare că este vorba despre o consecinţă a unui nivel anormal de ridicat al testosteronului din uterul mamei.

Dacă faptul de a fi stângaci poate părea pentru unii banal, se pare, totuşi, că această anomalie este şi unul dintre punctele comune la subiecţii suferind de patologii autoimune, mai ales o maladie tiroidiană şi alte câteva maladii inflamatorii ale intestinului, precum maladia lui Crohn şi colita ulceroasă.

În plus, faptul că părinţii şi cei din învăţământ încearcă să îi forţeze pe copii să redevină dreptaci poate genera tulburări comportamentale la ei. Din nefericire, această practică nu a dispărut în unele dintre ţări. Conform unui studiu danez recent, stângacele au un risc mai mare decât dreptacele de a se îmbolnăvi de cancer la sân, înainte de menopauză.

Există însă şi o parte bună: se spune că stângacii au o memorie mai bună decât dreptacii şi o îndemânare crescută în multe sporturi, precum fotbalul, tenisul, boxul şi scrima.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660424 vizite | 22460 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7915 vizite | 856 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9356 vizite | 742 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000183 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671448 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660424 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.