Știați că există anxietate nocturnă? Iată cum se manifestă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

338 vizite

30-05-2022

0 comentarii

Știați că există anxietate nocturnă? Iată cum se manifestă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Noaptea, în general, oamenii au ocazia să fie invadați de gânduri negative, care provoacă manifestări anxioase. Din păcate, dacă persistă, ele pot afecta negativ bunăstarea unei persoane. Anxietatea nocturnă constă în senzația de tensiune și neliniște în timpul nopții, în special înainte de a merge la culcare. Ea este produsă de anticiparea unei amenințări sau a unui pericol, care apare din cauza invaziei gândurilor negative în acest moment al zilei. Problema la care facem referire este, de fapt, o stare emoțională neplăcută de tensiune, agitație și neliniște, care apare atunci când se anticipează un posibil pericol sau amenințare și se manifestă printr-o serie de reacții fiziologice, cognitive și comportamentale.

Anxietatea are o funcție de adaptare și de supraviețuire, este un mecanism de apărare pentru a face față amenințărilor vieții. Cu toate acestea, există momente în care nu facilitează o mai bună adaptare, ci dimpotrivă. Reacția apare ca răspuns la alarme false, adică în fața unor posibile amenințări care nu există sau când pericolul tinde să fie supraestimat. Astfel, atunci când vă confruntați cu o anxietate care apare noaptea într-un mod disproporționat față de situație, vorbim de un răspuns patologic.

Anxietatea patologică blochează, practic, răspunsurile adecvate pentru a face față vieții de zi cu zi, generează disconfort somatic, înrăutățește performanța și, în general, necesită asistență profesională. De asemenea, viața de zi cu zi este afectată de dificultatea de a adormi, pentru că anxietatea nocturnă se caracterizează prin manifestarea unei serii de simptome somatice și cognitive noaptea, chiar înainte de culcare. Atenție! Nu toată lumea trăiește la fel sau cu aceeași intensitate, pentru că totul depinde foarte mult de caracteristicile persoanei în cauză. Printre cele mai comune semne se numără următoarele: creșterea ritmului cardiac, transpirația abundentă, rece, fără legătură cu temperatura camerei, disconfortul abdominal, greață și vărsături, temeri extreme.

Taguri articol: sfatul medicului anxietate

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49740 vizite | 9126 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001495 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577689 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.