Strungăreaţa, pentru unii deranjantă, pentru alţii un farmec aparte
Sursa de Sănătate logo
Sănătate

238 vizite

08-04-2021

0 comentarii

Strungăreaţa, pentru unii deranjantă, pentru alţii un farmec aparte

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Unele persoane nu au dinţii perfect aliniaţi, ca altele, iar când au o asemenea dantură înseamnă că au strungăreaţă, denumită în termeni medicali diastemă. Din păcate, aceasta poate fi pentru unele persoane extrem de deranjantă, în timp ce pentru altele reprezintă un semn distinctiv la care ţin, pentru că este o caracteristică de familie şi le conferă un aer aparte, făcând parte din farmecul lor personal.

Dr. Isabela Marin spune că această problemă apare mai frecvent la copii decât la adulţi, iar dacă este deranjantă, ea poate fi tratată indiferent de vârsta pacientului. Practic, strungăreaţa reprezintă un spaţiu mai mare de 0,5 mm între cei doi dinţi frontali.

Deşi primul impact este cel estetic, acest gol dentar fiind vizibil atunci când vorbiţi sau zâmbiţi, diastema poate afecta, de asemenea, şi vorbirea şi aici ne referim, în special, la pronunţarea literelor „s” şi „t”. În cazul copiilor, de cele mai multe ori, problema este temporară şi ar trebui să se corecteze după ce dinţii încep să cadă. La adulţi, însă, diastema este cel mai adesea permanentă şi va necesita tratament pentru a elimina spaţierea dintre dinţi, pentru că ei nu mai schimbă dinţii, ca cei mici.

Medicii afirmă că cea mai frecventă cauză a strungăreţei este nepotrivirea dintre dimensiunea maxilarului şi cea a dinţilor. Aşadar, fie dimensiunea maxilarului este prea mare pentru dinţi, fie dinţii sunt prea mici pentru maxilar. La copii, diastema reprezintă doar o etapă temporară, când cei doi incisivi centrali ai micuţului ies prea îndepărtaţi. După erupţia dinţilor vecini, însă, spaţiul se închide de la sine, prin presiunile exercitate de aceştia pentru a-şi face loc pe arcadă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659547 vizite | 16478 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7575 vizite | 655 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8998 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429130 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659547 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.