Studiu românesc privind nevoia intervenției psihologice la bolnavii de cancer
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

416 vizite

14-06-2021

0 comentarii

Studiu românesc privind nevoia intervenției psihologice la bolnavii de cancer

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN

Cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel mondial, iar bolile neoplazice influențează viața pacienților, atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și al stării de bine psihologice, sociale, spirituale. Într-un studiu realizat de specialiștii Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj Napoca arată că „un diagnostic de cancer este perceput precum un eveniment traumatic” și poate duce la reacții disfuncționale, precum depresie, anxietate, dar și la reacții sociale, precum stigmatizarea sau spirituale, precum pierderea sensului vieții. În aceste condiții, este din ce în ce mai evident că este nevoie, în îngrijirea pacienților oncologici și de o abordare psihologică.

În cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj Napoca a fost lansat, în 2020, primul studiu național care își propune să evidențieze impactul distresului oncologic asupra pacienților neoplazici, în contextul asistenței medicale primare. „Medicul de familie este resursa umană cea mai apropiată de contextul pacientului și poate cunoaște și monitoriza întregul parcurs oncologic, fiind astfel un punct extrem de valoros pentru identificarea și evaluarea distresului în cazul pacienților săi. Proiectul CANPRIM își propune colaborarea cu medicii de familie din cele 41 de județe ale României, pentru a dezvolta o platformă inovatoare de cercetare, prin care se pot evalua aspectele psiho-sociale ale traiectoriei bolii oncologice, dincolo de cadrul îngrijirii clinice din centrele oncologice”, se arată într-un raport al specialiștilor implicați în studiu.

Proiectul CANPRIM a debutat în toamna lui 2020 și deja au fost stabilite colaborări cu peste 100 de medici din mai multe județe.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655844 vizite | 13452 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7437 vizite | 548 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8849 vizite | 460 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429038 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000139 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655844 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.