Sucurile de fructe de pe piaţă, bombe pline de zahăr
Sursa de Sănătate logo
Alimentație și diversificare

2854 vizite

29-09-2016

0 comentarii

Sucurile de fructe de pe piaţă, bombe pline de zahăr

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Mai mult de jumătate din sucurile de pe piaţă conţin între patru şi 11 aditivi şi aproape toate sortimentele sunt pline de zahăr, revenind aproximativ cinci linguriţe într-un singur pahar cu suc. Şocant este şi că numeroase produse conţin suc de fructe în proporţie de până la cinci la sută.

Asociaţia Pro Consumatori a achiziţionat 35 de băuturi răcoritoare, care, prin forma şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei copiilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Concluziile au fost de-a dreptul îngrijorătoare.

Astfel, în sucuri se găsesc numeroşi îndulcitori sintetici, cum ar fi aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu. Acestea au putere de îndulcire care poate fi până la 600 de ori mai mare decât zahărul, însă pot declanşa afecţiuni medicale grave, precum Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie.
Grav este şi că multe din produse conţin coloranţi sintetici, caramel sulfit de amoniu, carmoxină şi verde natural CI5). Ele pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen. Trebuie ştiut însă că produsele alimentare care conţin coloranţi sintetici nu sunt recomandate copiilor.

„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantităţi infime de suc din fructe şi aditivit alimentar. Aceste produse sunt lipsite de nutrienţi, generează impresii olfactive artificiale şi nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universităţi şi instituţii medicale de prestigiu, experţii în nutriţie şi medicii pediatrici nu recomandă folosirea sucurilor în alimentaţia copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilităţii date de preţ, sunt achiziţionate de către unii părinţi şi oferite spre consum copiilor”, explică preşedintele APC România.

Taguri articol: alimentație și diversificare alimentatie copilul

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite | 32388 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8655 vizite | 1242 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

10144 vizite | 1092 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429324 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000222 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671457 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577350 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.