Sunteți claustrofob? Primul pas, încercați să vă relaxați!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

806 vizite

23-03-2022

0 comentarii

Sunteți claustrofob? Primul pas, încercați să vă relaxați!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, claustrofobia poate duce la alte fobii, pe lângă faptul că este asociată cu diverse tulburări de anxietate şi depresie. O persoană cu astfel de probleme va prefera întotdeauna să urce câteva etaje, în loc să ia liftul ori să evite folosirea autobuzului sau a metroului. Acestea pot fi o parte dintre comportamentele persoanelor care au claustrofobie. Ca toate fobiile, claustrofobia este o frică excesivă şi iraţională care este declanşată de prezenţa sau anticiparea obiectului sau stimulului fobic. În acest caz specific, este vorba despre o fobie situaţională şi frica de a fi sau de a sta într-un loc închis.

Deşi specialiștii consideră că claustrofobia este limitată la spaţii închise şi compacte, precum un lift sau un pat de bronzat, ea poate lua diferite forme şi se poate exprima în diferite situaţii. Persoana care are fobia poate asocia situaţia menţionată cu stimulul ce îi produce frică. De exemplu, poate fi vorba de un tunel, un avion sau chiar un dressing.

Una dintre cele mai mari dificultăţi pentru cei care suferă de fobie este evitarea. Drept urmare, ei încep să evite anumite situaţii, direct sau indirect legate de teama care le afectează viaţa de zi cu zi.

Unele dintre simptomele claustrofobiei sunt următoarele: transpiraţie, nervozitate şi anxietate, respiraţie dificilă, tahicardie sau bătăi rapide ale inimii, creşterea presiunii sanguine, ameţeli şi dureri de cap. Este important de luat în considerare faptul că fobiile sunt asociate adesea cu alte tipuri de tulburări, cum ar fi anxietatea, depresia şi atacurile de panică. Tocmai de aceea, persoanele respective trebuie să încerce să se relaxeze, să învețe să respire şi să se calmeze, pentru a elimina anxietatea.

Taguri articol: sfatul medicului

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45695 vizite | 8472 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.