Suplimentele nutritive nu au efecte semnificative asupra dezvoltării cognitive a copilului
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

30 vizite

31-01-2024

0 comentarii

Suplimentele nutritive nu au efecte semnificative asupra dezvoltării cognitive a copilului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Circumferința craniană este utilizată ca indicator al dimensiunii creierului, corelat cu neurodezvoltarea la bebeluși și copii. Medicii spun că procesul de dezvoltare a creierului continuă, însă, pe durata copilăriei și se finalizează la începutul perioadei adulte. Un studiu recent a analizat asocierea dintre circumferința craniană la naștere, la vârsta de patru și la zece ani și performanțele cognitive la șapte ani. La studiu au participat copii ai căror mame au beneficiat pe durata sarcinii de suplimente cu ulei de pește, de acid folic sau de suplimente placebo.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 74 copii. În cadrul cercetării a fost monitorizată circumferința craniană la naștere și ulterior la vârsta de patru, respectiv zece ani. La vârsta de șapte ani, ei au fost supuși unor investigații pentru analiza performanțelor cognitive conform indicelui vitezei de procesare. La final s-a demonstrat că suplimentele nutritive nu au efecte semnificative asupra circumferinței craniului și asupra dezvoltării cognitive.

Măsurătorile de la vârsta de patru ani prezintă cea mai puternică asociere între circumferința craniului, dimensiunea creierului și performanțele cognitive măsurate la șapte ani. Astfel, cercetarea sugerează și că circumferința craniană la vârsta de patru ani este cel mai bun indicator al volumului creierului și performanțelor cognitive în copilăria viitoare. Cu toate acestea, creierul suferă modificări în primii ani de viață și în funcție de factorii genetici și factori postnatali ca sănătatea, nutriția, mai mult decât suplimentele de care a beneficiat mama.

Taguri articol: pediatrie suplimente alimentare copii efecte dezvoltare creier copilărie cercetare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite | 17478 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7624 vizite | 695 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9051 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429154 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.