Supradoza de vitamine, risc de toxicitate în organism
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1744 vizite

04-11-2015

0 comentarii

Supradoza de vitamine, risc de toxicitate în organism

Articol publicat de Andreea Năstase

Mulţi dintre noi suntem seduşi de ideea că o simplă pastilă, două sau chiar mai multe pe zi ne apără sănătatea şi ne oferă mai multă energie pentru a rezista la stresul cotidian. Deşi suplimentele alimentare pot corecta într-o anumită măsură dezechilibrele alimentare sau pot genera energia care ne lipseşte, medicii susţin că ele nu înlocuiesc mesele zilnice, ci doar oferă un mic suport pentru cei ce mănâncă foarte puţin sau care refuză cu desăvârşire hrana de orice fel. În ce priveşte supradozarea, aceasta se produce în principal prin natura respectivelor vitamine, care sunt de două feluri: cele solubile în apă, cum sunt vitaminele C, B12 sau acidul folic, şi cele solubile în grăsimi, cum sunt A, E sau K.

Depozitarea în cantităţi mari produce toxicitate, iar în cazuri extreme, poate fi chiar fatală. Aceste vitamine trebuie administrate cu precauţie şi fără a depăşi dozajul prescris.

Frecvenţa cu care o persoană trebuie să recurgă la o doză de vitamine depinde de gradul de uzură al organismului respectiv.

„Nu trebuie confundate vitaminele cu suplimentele alimentare. Piaţa actuală este împânzită de-a dreptul de produse care nu aduc niciun beneficiu, drept pentru care nimeni nu ar trebui să le cumpere fără a cere sfatul unui medic. Mai mult decât atât, se recurge prea des şi prea uşor la «intoxicarea» organismului cu astfel de substanţe. Ca să ne facem înţeleşi, acele cure de vitaminizare cu tot felul de pilule sau ceaiuri pot fi cu adevărat periculoase, creând şi mai multe dezechilibre.

Pe de altă parte, trebuie demontat un mit care a ajuns, din păcate, printre cele mai întâlnite obiceiuri în casele multora. Şi mai grav este că le administrează fără nicio acoperire şi copiilor, în loc să le impună alimente sănătoase, proaspete”, a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Un risc real îl constituie tabletele sau cocktail-urile de suplimente, care depăşesc dozele zilnice recomandate. Acestea suprasolicită ficatul şi expun organismul pericolului de intoxicare cu substanţe artificiale.

Taguri articol: sfatul medicului vitamine

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661353 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45637 vizite | 8464 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17523 vizite | 1784 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431228 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661353 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.