Teama de ace poate duce chiar și la atacuri de panică
Sursa de Sănătate logo
Dicţionar medical

59 vizite

15-01-2025

0 comentarii

Teama de ace poate duce chiar și la atacuri de panică

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Frica de ace sau tripanofobia, cum mai este cunoscută, reprezintă frica intensă și irațională de ace sau injecții. Aceasta provoacă adesea o anxietate semnificativă și un comportament de evitare. Persoanele care suferă de această fobie specifică pot intra în panică și atunci când doar anticipează prezența sau contactul cu ace. De asemenea, pot avea dificultăți în a urma anumite tratamente medicale. Medicii susțin că frica de ace este mai frecventă la copii, dar sunt și adulți care au această fobie. Cauza exactă a fricii de ace nu a fost identificată, dar există o serie de factori care pot declanșa această fobie: hipersensibilitate la durere (hiperalgezie); leșin la vederea sau atingerea unui ac; frică de durere sau anticiparea durerii în timpul procedurilor cu ac; teamă de a pierde controlul sau de vulnerabilitate în timpul procedurilor medicale; tulburări de anxietate sau fobii specifice legate de procedurile medicale.

Persoanele care suferă de tripanofobie experimentează o senzație puternică de anxietate atunci când sunt supuse sau când doar se gândesc la o procedură ce implică ace. Uneori, această anxietate este atât de gravă, încât este debilitantă, atingând intensitatea unui atac de panică. De asemenea, există persoane care își pierd cunoștința sau leșină în timpul procedurii. Totodată, frica de ace poate determina o serie variată de simptome: bătăi rapide ale inimii; dificultăți de respirație; transpirație; tremurături sau frisoane; greață sau disconfort stomacal; amețeli sau stare de leșin; durere în piept; senzație de gură uscată.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661387 vizite | 57218 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48320 vizite | 8920 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17543 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431296 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001460 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671638 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661387 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577659 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.