Tensiunea diastolică mare poate duce la blocarea sau spargerea arterelor
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

50 vizite

12-04-2024

0 comentarii

Tensiunea diastolică mare poate duce la blocarea sau spargerea arterelor

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În caz că nu știați, măsurarea tensiunii are două valori numite sistolică sau mare și diastolică sau mică. Tensiunea sistolică este presiunea pe care sângele o pune pe pereții vaselor de sânge atunci când inima se contractă, iar cea diastolică este presiunea pe care sângele o pune pe pereții vaselor de sânge atunci când se relaxează. Medicii susțin că tensiunea diastolică mare sau tensiunea mică mare reprezintă o problemă atunci valoarea ei este peste 90 mmHg. Astfel, tensiunea diastolică mare sau hipertensiune diastolică izolată este atunci când tensiunea sistolică este sub 140 mmHg și tensiunea diastolică peste 90 mmHg. Tensiunea diastolică mare izolată este neobișnuită și reprezintă mai puțin de 20% din cazurile de hipertensiune arterială.

Tocmai de aceea, este necesar a se solicita asistență medicală dacă sunt prezente următoarele simptome: amețeală, cefalee- durere de cap, vertij, debut brusc de slăbiciune, dureri în piept, dificultăți în respirație etc. Mai multe studii arată că tensiunea arterială diastolică ridicată pare să fie legată de deficitele de memorie sau de afectarea cognitivă la persoanele cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Pentru fiecare creștere de 10 puncte peste 90 mm Hg, crește riscul de probleme de cogniție cu 7%. Tensiunea arterială ridicată, în particular tensiunea diastolică mare poate duce la blocarea sau spargerea arterelor, provocând un accident vascular cerebral. De asemenea, adulții cu tensiune arterială ridicată, inclusiv tensiunea mică mare, diabet sau ambele au un risc mai mare de boală cronică de rinichi decât persoanele fără aceste afecțiuni.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660457 vizite | 24088 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7995 vizite | 915 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9460 vizite | 808 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429245 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000191 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660457 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.