Testul care vă furnizează informații clare despre sănătatea bebelușului
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

728 vizite

24-07-2019

0 comentarii

Testul care vă furnizează informații clare despre sănătatea bebelușului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În foarte multe cazuri, femeile însărcinate sunt sfătuite de medicul ginecolog să își facă amniocenteza, aceasta fiind o metodă de detectare a anomaliilor și a bolilor genetice la copilul încă nenăscut.

Potrivit specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, amniocenteza oferă medicului informații clare despre sănătatea și dezvoltarea bebelușului, toate pe baza unei mostre de lichid amniotic. Acest test prenatal poate fi efectuat în cadrul unității medicale menționate.

În general, amniocenteza este o procedură indicată femeilor cu vârsta de peste 35 de ani sau în cazul celor care au avut în trecut probleme cu sarcina (pierderi recurente sau nașteri de copii cu probleme). Medicii spun că amniocenteza este o procedură invazivă, care constă în introducerea unui ac subțire în cavitatea uterină, pentru a se extrage lichid amniotic.

Chiar dacă se vorbește despre ace introduse în burtică, dragi mămici, nu vă speriați! Procedura este una simplă și este bine ca femeile să nu se teamă. Desigur, ca orice altă investigație, și amniocenteza prezintă câteva contraindicații, pentru cele care au alergii la anestezia locală sau pentru cele cu tromboze avansate.

De asemenea, mai există situații în care pacientele au fibroame uterine de dimensiuni mari și procedura nu se poate efectua. În ce constă procedura în sine? Practic, analiza urmărește extragerea de lichid amniotic pentru analiză. Acest lucru se face introducând un ac în uter, apoi în sacul amniotic. Trebuie să știți că investigația nu durează mult, se face cu anestezie locală, așa încât înțepătura nu se simte, dar se simte o presiune la nivelul uterului în momentul extracției de lichid.

În general, spun specialiștii, riscurile sunt de 1% avort spontan în cazul acestei proceduri, dar nu în timpul ei, ci în primele trei zile de la efectuarea procedurii. Avortul poate interveni fie din pricina fisurării sacului amniotic, fie din pricina unor infecții care pot apărea. Desigur, toate acestea pot fi evitate, în cazul în care procedura se efectuează la un medic cu experiență în amniocenteze.

Pentru a preveni aceste neplăceri, mama trebuie să urmeze sfaturile medicului care realizează această procedură.

XXX

Probabil că vă întrebați dacă există o pregătire specială înainte de amniocenteză. Desigur, la recomandarea medicului care efectuează procedura, ar trebui luat un antibiotic înainte, pentru a preveni infecțiile ce pot apărea. Apoi, în cazul în care pacienta ia anticoagulante, acestea trebuie oprite înainte cu 2-3 zile. Există și cazuri în care riscul de tromboză este atât de mare, încât anticoagulantul nu se oprește, dar acest lucru trebuie stabilit înainte cu medicul care efectuează amniocenteza.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658641 vizite | 15723 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7536 vizite | 626 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8959 vizite | 534 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429101 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658641 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.