Țigările clasice, înlocuite tot mai mult cu cele electronice. Cât de nocive sunt
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

19 vizite

21-02-2024

0 comentarii

Țigările clasice, înlocuite tot mai mult cu cele electronice. Cât de nocive sunt

Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA

În ultimii ani, chiar dacă legislația și politicile anti-fumat au devenit tot mai aspre, consumul de țigări clasice sau, altfel spus, de tutun convențional, a înregistrat un declin, în favoarea celorlalte alternative. Este vorba despre țigara electronică și tutunul încălzit, promovate agresiv de industrie ca fiind mai puțin nocive, lucru datorat în special breșelor existente, deocamdată, în legislația foarte multor țări.

Medicul primar pneumolog Florin Mihălțan consideră că, prin aceste produse, politica industriei tutunului este de reinserție a fumătorului în anumite spații sociale unde vrea să fie integrat. Potrivit studiilor, în România aceste noi dispozitive de fumat sunt utilizate de cel puțin 50% dintre adolescenții români.

„Este un lucru cert că în toate țările, în ultimii 5 ani, procentul adolescenților care consumă țigări electronice și tutun încălzit a crescut vizibil.

În primul rând, trebuie să facem deosebirea dintre țigara electronică și tutunul încălzit. Țigara electronică are cartuș de nicotină, iar tutunul încălzit se deosebește de tutunul convențional prin faptul că este încălzit la 400 de grade și este inhalat la o temperatură mult mai mică decât tutunul convențional, care este încălzit la 700 de grade. Așadar, deosebirea dintre cele două este că într-o parte avem cartuș de nicotină, iar în partea cealaltă cartuș de tutun, care are un alt mod de prelucrare și distribuție în momentul inhalării. Al doilea lucru important este că industria tutunului promovează un concept care se cheamă harm reduction - o indicație de a folosi așa zisele alternative, despre care încearcă să demonstreze că sunt mai puțin dăunătoare decât tutunul clasic. Problema este că se folosesc exact aceleași căi care au fost folosite și pentru promovarea tutunului convențional, acum zeci de ani”, explică medicul, pentru publicația HotNews.ro.

Taguri articol: sfatul medicului tigari fumat

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659222 vizite | 16195 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8985 vizite | 545 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659222 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.