Timpanoplastia poate rezolva leziunile provocate de afecţiunile urechii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3461 vizite

17-08-2018

0 comentarii

Timpanoplastia poate rezolva leziunile provocate de afecţiunile urechii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Timpanoplastia este intervenţia realizată de medicii specialişti constând în transplantul membranei timpanice, cu sau fără reconstrucţia osişoarelor. Astfel, noul timpan, adică transplantul este o grefă care se recoltează în timpul operaţiei, chiar de la pacient. În general, operaţia nu durează mai mult de o oră şi jumătate şi constă în refacerea timpanului care este amplasat pe sub resturile vechiului timpan.

Când este indicată operaţia? O bună parte din populaţie are impresia că timpanoplastia trebuie efectuată numai în urma unei accidentări sau traume pe care a suferit-o o persoană, la un moment dat. Aşa că, dacă nu ştiaţi, afecţiunile timpanului nu sunt provocate cel mai des din cauze traumatice, ci inflamatorii. Adică otitele repetitive, modificările inflamatorii persistente în urechea medie, la nivelul timpanului şi a lanţului de osişoare care se află în spatele acestuia, în urechea internă, sunt cele care determină nevoia unei astfel de proceduri.

Uneori, însă, este necesară modificarea structurii anatomice a cutiei timpanice (prin frezarea pereţilor osoşi, reconstrucţia lor cu transplant de cartilaj sau implante metalice etc). Atunci când se reface doar membrana timpanică, operaţia este denumită miringoplastie.

Odată recoltat intraoperator, noul timpan este prelucrat (îndepărtarea resturilor musculare, uscare, dimensionare) după care este amplasat în poziţia finală, deasupra cutiei timpanice, pe sub resturile vechiului timpan.

„Timpanoplastia sau miringoplastia şi timpaniosiculoplastia reprezintă o serie de intervenţii chirurgicale de reparare a membranei timpanice sau a timpanului şi lanţului de osişoare aflate în spatele acestuia (ciocan, nicovală şi scăriţă) în cazul unor perforaţii şi/sau lize osiculare sau a altor modificări ale arhitecturii timpanului incompatibile cu o bună funcţionare a urechii”, a declarat dr. Carmen Liana Mocanu, medic specialist ORL.

Altfel spus, pacientul constată diminuarea auzului pe partea urechii bolnave, scurgeri la nivelul urechii afectate mai mult sau mai puţin purulente şi, uneori, dureri.

Acestea sunt principalele simptome pe care le are o persoană care a suferit traumatisme asupra timpanului şi a lanţului de osişoare sau care are antecedente de suferinţe otice cronice sau repetitive. Dar indiferent de cauză, dacă nu se tratează la timp, consecinţele pot fi foarte mari.

Dr. Mocanu ne-a spus care sunt acestea: „Pierderea de auz, principala consecinţă, va afecta viaţa socială a pacientului, iar dacă suferinţa timpanului sau a lanţului de oscioare este congenitală sau apare în copilărie, va împiedica dezvoltarea limbajului sau îi va întârzia dezvoltarea corespunzătoare şi îl va izola pe copil de cei din jur. Mai sunt şi perforaţiile. Acestea îl vor împiedica să practice sporturi nautice, iar episoadele de infecţie pot genera complicaţii infecţioase de vecinătate, dintre care unele redutabile vasculare, neurologice, meningo-encefalice”.

În aceste cazuri, a subliniat specialistul, prezentarea la medic este obligatorie.

Referitor la anestezie, aceasta variază, în funcţie de întinderea suprafeţei timpanice care trebuie refacută şi de preferinţa pacientului.

Aceasta poate fi: anestezie locală sau anestezie generală (prin intubaţie oro-traheală). La final, externarea din spital are loc după 1-2 zile, iar pansamentul care susţine şi hrăneşte timpanul este extras după o săptămână sau două.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660990 vizite | 57219 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

12767 vizite | 1649 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

16251 vizite | 1397 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429833 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000414 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671508 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660990 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577419 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.