Țiuitul în urechi poate fi generat inclusiv de suprasolicitarea organismului
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

93 vizite

26-05-2023

0 comentarii

Țiuitul în urechi poate fi generat inclusiv de suprasolicitarea organismului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Medicii spun că suprasolicitarea sau un dezechilibru al organismului se poate manifesta prin răspunsuri care nu pot fi controlate, cum ar fi țiuitul în urechi. Există, însă, situații în care acestea pot fi semne directe ale unor afecțiuni grave, care necesită tratament rapid. Potrivit specialiștilor, țiuitul în urechi poate fi perceput la o singură ureche ori la ambele, fără a fi influențat de vreun factor exterior. În funcție de cauza care îl produce, țiuitul poate fi subiectiv și obiectiv. Cel obiectiv poate avea origine vasculară, inclusiv anevrisme ale vaselor cervico-craniene, tumorală (tumorile jugularei), leziuni traumatice cranio-cerebrale. De obicei, acesta se resimte o dată cu pulsul și se manifestă ca un păcănit.

Un tinitus brusc instalat asociat eventual cu senzație de înfundare a urechii, amețeli, scăderea auzului, stare de greață sau chiar vărsături, este, în schimb, o urgență medicală.

Bolile care pot genera aceste simptome pot avea o evoluție severă sau pot genera sechele importante dacă nu sunt diagnosticate și tratate cât mai repede. Acestea pot avea urmări grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, neuronita vestibulară și nu numai. Un tinitus instalat de multă vreme, eventual cu accentuare progresivă, la o singură ureche, la care se asociază și o scădere de auz, necesită urgent consult ORL și investigație RMN pentru eliminarea unei patologii tumorale intracraniene. De asemenea, trebuie menționat că există o serie de afecțiuni care pot genera zgomote în ureche: patologie de conduct auditiv extern (dop de cerumen), patologie de ureche medie (otită seroasă), patologie de ureche internă (boala Meniere), efecte secundare ale unor antibiotice, deficit de vitamine, deficit de minerale sau sechele ale unor viroze cu tropism neurologic (virusul urlian).

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

494897 vizite | 112844 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

258244 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

441550 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1420651 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

994131 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

667991 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

575131 vizite

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

508096 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.