Toamna ne-a venit de hac! Cum putem scăpa de congestia nazală
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1883 vizite

06-11-2017

0 comentarii

Toamna ne-a venit de hac! Cum putem scăpa de congestia nazală

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Congestia nazală sau nasul înfundat, cum se spune popular, este unul dintre cele mai supărătoare simptome în cazul răcelii, gripei sau alergiei. Din cauza acestui simptom, persoanele afectate nu se pot odihni cum trebuie şi nu-şi pot desfăşura activităţile zilnice aşa cum ar trebui.

Pentru a scăpa cât mai repede de congestia nazală, medicii specialişti de la Centrul Medical „Iowemed” oferă pacienţilor sfaturi utile, bune de pus în aplicare, mai ales în această perioadă a anului, când tot mai multă lume se confruntă cu această neplăcere. În primă fază, medicii vorbesc despre decongestionantele nazale. Acestea sunt disponibile în doua forme principale (spray nazal sau pilule) şi acţionează prin micşorarea vaselor sanguine umflate, de la nivelul nasului şi căilor respiratorii care cauzează congestia.

„Avantajul acestei soluţii accesibile tuturor este că efectele sale se resimt imediat. Cu toate acestea, se recomandă ca pacienţii să nu utilizeze un decongestionant nazal mai mult de patru zile, pentru a evita efectul secundar al dependenţei. Pentru congestia nazală care nu cedează în câteva zile, pilulele orale sunt o opţiune mai bună. Alt efect secundar al decongestionantelor nazale este accelerarea bătăilor inimii, de aceea nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune arterială, boli cardiace, aritmii sau afecţiuni urinare”, au explicat medicii.


În al doilea rând, reprezentanţii centrului medical pun accentul pe suplimentele alimentare. Astfel, la primele semne de congestie nazală, suplimentele cu zinc pot ajuta la eliberarea căilor respiratorii. Acestea reduc agenţii patogeni care circulă în organism. Condiţia ca suplimentele alimentare cu zinc să funcţioneze este ca ele sa fie administrate în cel mult 24 de ore de la debutul primelor simptome.

„Pe lângă aceste suplimente, pacientul se poate folosi şi de soluţia sărată, preparată din apa cu sare, ce poate vindeca eficient congestia nazală, hidratând mucoasa nazală şi curăţând pasajele nazale. Serul fiziologic poate fi procurat de la farmacii. Benzile adezive nazale reprezintă o altă soluţie foarte eficientă, pentru congestia nazală, deoarece lărgesc pasajele aeriene şi facilitează respiraţia. Ele sunt utile, în special, pentru combaterea congestiei pe fond alergic sau celei din timpul sarcinii”, au mai explicat medicii specialişti.

Metode naturale, extrem de eficiente

Potrivit specialiştilor, uleiul esenţial de eucalipt sau mentă constituie o cale naturală de ameliorarea a congestiei nazale, aceste arome fiind recunoscute pentru proprietăţile lor benefice în raport cu sistemul respirator.

„Câteodată, medicaţia trebuie ocolită şi trebuie să se apeleze la remedii populare bine cunoscute, cum este supa de pui, care s-a dovedit a fi mai mult decât un leac transmis din generaţie în generaţie. Să nu uităm de umidificatorul de cameră ce rezolvă problema aerului uscat din încăpere, un adevărat duşman pentru sistemul respirator uman. Hidratarea aerului respirat ajută la eliminarea mucusului şi la dezinflamarea pasajelor nazale. Dacă suferiţi de astm, solicitaţi aprobarea medicului înainte să folosiţi un astfel de aparat. Un alt remediu natural, excelent, este duşul cald, care permite expunerea prelungită la aburi. Aerul umed şi cald ajută la fluidizarea mucusului, eliminarea acestuia şi la dezinflamarea membranei nazale, pentru recăpătarea capacităţii respiratorii optime”, menţionează reprezentanţii Centrului Medical „Iowemed”.


Pe lista remediilor naturiste, împotriva congestiei nazale, se înscrie şi ceapa, un dezinfectant natural excelent, căci mirosul înţepător al acesteia poate ajuta la ameliorarea congestiei, precum şi la recuperarea mai rapidă în urma unei răceli. Nu în ultimul rând, infuziile cu rozmarin sunt cel puţin la fel de eficiente în combaterea congestiei nazale. Acestea se pot bea de trei ori pe zi sau se pot utiliza în siguranţă pentru spălături nazale. Înainte de a apela la remediile naturiste, consultaţi un medic specialist, pentru a vă asigura că nu aveţi nevoie de medicaţie specială. Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Centrului Medical „Iowemed” 0241.962.

Taguri articol: sfatul medicului alergie apa astm congestie nazala

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655501 vizite | 13175 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7429 vizite | 542 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8840 vizite | 453 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429019 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000138 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671431 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655501 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.