Totul despre scolioză. "Cauzează rareori durere şi poate fi dificil de detectat precoce"
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

2844 vizite

23-04-2017

0 comentarii

Totul despre scolioză. "Cauzează rareori durere şi poate fi dificil de detectat precoce"

Potrivit dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, director medical al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia (SBRM), scolioza este cea mai comună diformitate a coloanei vertebrale.

În mod normal, scolioza fiziologică nu este vizibilă cu ochiul liber. Diagnosticul scoliozei este evocat atunci când există două anomalii principale ale coloanei vertebrale, mai precis curbarea laterală şi rotaţia vertebrelor.

„Curbarea laterală însemnă că, dacă o coloană este privită în plan anteroposterior, apare o curbură anormală în acest plan. Aceasta persistă, de obicei, când pacientul se apleacă spre înainte să-şi atingă picioarele cu mâna. O uşoară înclinare laterală a coloanei vertebrale nu este neapărat o scolioză. Astfel, deviaţiile laterale, mai mici de 10 grade, sunt considerate a fi în limite normale. Rotaţia vertebrelor este de obicei greu de observat pe radiografii, dar este întotdeauna prezentă într-o scolioză reală. Scolioza cauzează rareori durere şi de aceea poate fi dificil de detectat precoce”, explică dr. Magdalena Dumitrescu, medic specialist.

Cum se manifestă scolioza

Obiectiv, se poate observa: un umăr, şold sau sân poate fi mai proeminent decât celălalt; un şold poate fi mai sus situat decât celălalt; hainele nu se potrivesc simetric, de exemplu pantalonii; corpul pare să se încline într-o parte; poziţia de relaxare a copilului, în ortostatism, este cu un picior flexat şi cu unul întins.

„Diagnosticul acestei afecţiuni este unul clinic şi radiologic. Un diagnostic precoce poate să prevină progresia deformării. Dacă scolioza nu este tratată, coloana se poate deforma şi mai mult, devenind rigidă şi greu de corectat, cu un tratament dificil. Istoricul pacientului este important, deoarece scolioza este, de multe ori, o boală cu componentă genetică. Dacă pacientul este copil, este important de determinat începutul pubertăţii, pentru a şti cu exactitate câţi ani de creştere osoasă rămân pacientului, până devine matur scheletul, deoarece creşterea progresiei curbei scoliotice se poate opri la vârsta adultă”, evidenţiază medicul specialist.

Pacientul trebuie supus unor examene: neurologic şi clinic. Examenul clinic include postura pacientului, gradele de mobilitate ale coloanei, lungimea membrelor inferioare. Trebuie observate mişcările care produc o senzaţie de durere. De asemenea, medicul va palpa apofizele spinoase ale coloanei, va nota deviaţiile observate şi va palpa spasmul muscular. În timpul examenului neurologic, medicul va testa reflexele, forţa musculară şi iradierea durerilor, dacă acestea există.

Tratarea şi prevenirea scoliozei

Tratamentul scoliozei este complex, asociază: hidrokinetoterapia (în SBR Mangalia se efectuează în bazine cu apă de mare şi sulfuroasă); kinetoterapia; masajul; procedurile de fizioterapie pentru ameliorarea durerii şi reducerea contracturii musculare; tratamentul ortopedic.

Profilaxia tulburărilor de statică vertebrală se obţine printr-o alimentaţie corectă, bogată în vitaminele A, D, C, P, calciu, magneziu şi expunerea organismului la factorii naturali (aer, apă, soare) la ore potrivite din zi; ameliorarea şi antrenarea funcţiei respiratorii de la vârstă fragedă, prin plimbări, alergare, joacă etc. De asemenea, este indicat controlul medical periodic, pentru a descoperi eventualele tulburări de creştere ale scheletului. Totodată, este importantă verificarea acuitatăţii vizuale şi a celei auditive, care determină poziţii asimetrice ale capului şi gâtului, mai ales la gradiniţă şi şcoală”, mai spune specialistul.

Foarte importantă este şi corectarea poziţiilor vicioase ale copiilor. Pentru menţinerea poziţiei corecte la masa de lucru, se folosesc bănci care se reglează în funcţie de talia copilului.

Potrivit dr. Magdalena Dumitrescu, „copilul trebuie educat să schimbe greutatea (genţi, ghiozdane) alternativ, în ambele mâini sau să poarte ghiozdanul pe spate. De asemenea, trebuie să se elimine, dacă este cazul, sporturile şi jocurile «asimetrice» (tenisul, tenisul de masă, alergarea cu trotineta, aruncările din atletism sau chiar săriturile etc.) şi să se încurajeze practicarea sporturilor simetrice (înot, volei, atletism, baschet)”.

Pentru mai multe informaţii, programări, consultaţii, tratament şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, 0241.751.337.

Taguri articol: boli şi afecţiuni scolioza mangalia magdalena dumitrescu balneologie diagnostic fizioterapie masaj

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661361 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45961 vizite | 8513 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17527 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431232 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661361 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.