Tratamente dentare în sarcină. Radiografiile şi medicamentele sunt permise
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3067 vizite

11-11-2016

0 comentarii

Tratamente dentare în sarcină. Radiografiile şi medicamentele sunt permise

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Sarcina, prin modificările fiziologice specifice, determină apariţia unor problemede sănătate orală sau agravarea altora. Nu este însă necesarsă se piardă dinţii! Specialiştii spun că există variate opţiuni terapeutice sau profilactice, aplicabile în sarcină.

În trimestrul întâi de sarcină, se evită orice tratament stomatologic, se pot practica doar controale, consiliere asupra menţinerii igienei orale pe parcursul sarcinii, toaletări, plus tratamente de urgenţă,ce nu suportă amânare. Trimestrul al doilea este momentul optim, indicat pentru tratamente ce implică anestezie, medicaţie şi timp prelungit petrecut pe scaunul stomatologic. În trimestrul al treilea, se aplică aceeaşi regulăca în trimestrul întâi, la care se adaugăscurtarea vizitelor şi modificarea poziţiei pe scaunul stomatologic.


„Modificărilehormonaledin sarcină afecteazămobilitatea dinţilor, produc schimbări ale calităţii şi cantităţii salivei, deci protecţia dentară, gingivală şi a mucoasei e scăzută, cu apariţia infecţiilorbacteriene şi a problemelor gingivale. Salivei îi scade cantitatea de minerale, capacitatea de tamponare a acidităţii, fluxul. Infecţiile apar din cauza mediului acid, favorizat nu numai de modificările hormonale şi salivare, ci şi de «răul de dimineaţă»,creşterea frec-venţei gustărilor, mai ales a aportului de zahăr şi amidon şi scăderea imunităţii din sarcină. Voma şi refluxul esofagian (arsurile), precum şi slăbirea structurii smalţului dentar, iritarea gingiei, ero- darea dintelui, toate duc la expunerea nestingherită la un mediu acid, cu consecinţele de rigoare”, explică lector. univ. dr. Alina Balcan, medic primar, anestezie intensivă (ATI).


Modificări frecventeGingivita şi periodontita produc sângerări şi mobilitatea dinţilor. În tratament sunt incluse detartrarea, terapia convenţională periodontală, chiuretarea. Tratamentul cariilor dentare în sarcină este reprezentat de restaurare, cu evitarea amalgamurilor şi menţinerea igienei dentare riguroase. Granulomul (tumora) de sarcină (5% din paciente) se poate scoate în trimestrul al doilea, dacă este prea mare sau sângerează; altfel, de obicei, regresează spontan, după naştere.

Alte probleme dentare ce pot apărea în sarcină sunt: gura uscată, sialoreea, infecţii orale, eroziuni dentare, afte, apariţia unor vase roşii vizibile pe mucoasa bucală etc.


„Prevenirea afecţiunilor orale se poate face printr-o dietă corectă (vitaminele B şi C, calciu, lactate proaspete, legume şi fructe crude, evitarea gustărilor bogate în hidrocarbonaţi şi amidon). De asemenea, se poate utiliza un supliment fluorurat înainte de concepţie, conform indicaţiilor dentistului. Este important a se evita consumul de alcool şi tutun. Totodată, igiena dentară trebuie să fie corectă: spălarea dinţilor regulat, folosirea aţei dentare, clătirea cu clorhexidină sau cu apă cu bicarbonat de sodiu, imediat după vomă. Utilizarea gumei de mestecat cu xilitol, antiacid, şi vizitele regulate la dentist”, sfătuieşte medicul specialist.


Radiografiile în cursul sarciniiPotrivit specialistului, radiografiile se pot face doar când este absolut necesar (tratament de canal, traumă).


„O radiografie, expunere în uter, echivalează cu 0,1% risc de malignitate, mai ales: leucemii în copilăria precoce, malformaţii, moartea embrionului; o radiografie dentară periapicală este egală cu 0,1 mrad, deci riscul este de 1.000 de ori mai mic decât 0,1%!!!. Însă gravida trebuie să fie precaută. Se recomandă utilizarea unui şorţ protector de plumb, limitarea expunerii, evitarea repetării filmului. Cea mai mare sensibilitate a fătului la radiaţii este între săptămânile 2 şi 6! O singură radiografie dentară modernă expune fătul la 0,01 mrad, de 40 ori mai puţin decât radiaţia cosmică recepţionată zilnic, deci nu se amână o radiografie atunci când se impune!”, precizează medicul.



Medicamenteleacceptate în sarcinăCel mai sigur este ca medicamentele să fie evitate, mai ales în primul trimestru de sarcină. Pentru grupurile de paciente reprezentate de gravide, femei aflate în încercarea de a concepe, precum şi de cele internate, la care nu se cunoaşte încă starea de graviditate, cea mai sigură abordare este limitarea la câteva clase de medicamente: analgezice şi antiinflamatorii, antibiotice, anestezice locale, sedative, medicaţie de urgenţă.

Pentru mai multe detalii, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna: 0241. 605.555.

Taguri articol: sfatul medicului anestezie antibiotice euromaterna tratament probleme dentare stomatolog curs infecţii minerale calciu sarcina legume fructe gingivita

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659287 vizite | 16251 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8996 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659287 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.