Tratamentul chirurgical pentru pterigion: "Există risc mare de recidivă"
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

6138 vizite

26-04-2016

0 comentarii

Tratamentul chirurgical pentru pterigion: "Există risc mare de recidivă"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Pterigionul este o afecţiune oculară, bilaterală care apare la persoanele ce se expun la fenomene iritante prelungite, microtraumatisme, radiaţii ultravilolete, praf, vânt, fum etc. Afecţiunea este inestetică şi poate evolua foarte lent, sau foarte rapid, depinde de fiecare situaţie în parte.


În cazul acestei afecţiuni, se recurge la intervenţie chirurgicală pentru a fi îndepărtată, însă, are un risc mare de recidivă. Printre motivele pentru care majoritatea persoanelor suferinde apelează la îndepărtarea chirurgicală se numără considerentul estetic şi funcţional, deoarece poate îngreuna mişcările ochiului; scăderea acuităţii, atunci când este în stadiu avansat, dar se şi poate infecta, favorizând infecţii corneene.


„La începutul operaţiei se îndepărtează capul pterigionului de pe cornee, apoi se secţionează corpul acestuia şi se curăţă suprafaţa sclerei de ţesutul patologic. Există mai multe variante de a termina o operaţie de pterigion:să se lase sclera neacoperită, să se acopere cu conjunctiva din vecinătate, pentru înlăturarea riscului mare de recidivă, sau să se utilizeze un grefon prelevat de la acelaşi ochi din conjunctiva de sub pleoapă - intervenţia durează mai mult, dar recidiva e mai redusă”, a declarat dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog.


La observarea apariţiei oricărei modificări oculare, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist. Tratamentul curativ este întotdeauna chirurgical, potrivit specialiştilor. Intervenţia chirurgicală este uşoară pentru pacient, se realizează cu anestezie locală, fără internare. Operaţia durează puţin, după care se face tratament local cu antibiotic, antiinflamator şi lacrimi artificiale. După vindecare nu există restricţii speciale. Cu cât operaţia se face mai devreme, cu atât rezultatul vizual este mai bun.

Taguri articol: sfatul medicului bogdan cucu oftalmologie pterigion

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660333 vizite | 17936 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7656 vizite | 712 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9084 vizite | 606 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660333 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.