Tratarea infecţiilor cutanate, la nou născut. Îngrijirea adecvată este extrem de importantă
Sursa de Sănătate logo
Bebe e bolnav

3776 vizite

16-02-2017

0 comentarii

Tratarea infecţiilor cutanate, la nou născut. Îngrijirea adecvată este extrem de importantă

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Nou-născutul are o piele rozalie, suplă, care suferă,de-a lungul primelor zile de viaţă, modificări numeroase.Dr. Mimi Inceu, medic specialist neonatolog, din cadrul Spitalului Euromaterna, afirmă că este important de ştiut, pentru liniştirea părinţilor, ca modificările inofensivesă fie diferenţiate de cele patologice şi corect diagnosticate.

Dintre modificările fiziologice la nou-născut, se evidenţiază: descuamare mai intensă, din ziua a doua, care nu necesită tratament; milium sebaceum, apariţia unor papule alb-gălbuie, pe faţă şi trunchi, se datorează colectării de sebum şi resturile cutanate, care dispar spontan, fără tratament, până la 4-6 săptămâni.

„Trebuie menţionată şi acneea nou-născutului, denumită în termeni medicali şi hiperplazia glandelor sebacee, caracterizată de papule multiple, roşii-gălbui, ce apar din cauza stimulării prin hormonii de sarcină, mai ales la nivelul feţei şi extremităţilor.

De asemenea, pot apărea şi fenomene vasculare, piele marmorată, în special la stimulii reci (acrocianoza şi fenomenul arlechin) din cauza unei vasoreglări instabile, la început. Exantemul nou-născutului (eritemul benign), generalizat sau nu, sub formă de papule, în primele zile de viaţă, dar şi perlele epiteliale median, la nivelul palatului dur, papule tari albicioase, inofensive, autolimitate, sunt alte două modificări cutanate ce pot apărea la nou născut”, explică dr. Mimi Inceu.

Infecţii cutanate la nou-născutPe lângă modificările comune, care nu necesită tratament, pot apărea şi complicaţii. Una dintre complicaţii se numeşte piodermită (impetigo), o infecţie bacteriană, stafilococică, care apare din ziua a doua de viaţă, cu tablou clinic, vezicule ce apar pe suprafaţa congestivă, eventual cu descuamare cutanată extinsă.

„Tratament presupune aplicaţii locale cu unguent, cu substanţă activă acid fusidic, toaletă generalizată, baie cu soluţie clorhexidină.

Alte posibile complicaţii sunt: infecţia candidozică (ciupercile): candidoza bucală şi/sau candidoza de scutece; rubeola, aspect macular, purpură cu pete şi pete roz-albăstrui; herpes simplex, o erupţie veziculoasă extinsă; sifilis - leziuni mari, maculopapuloase, în special la nivelul extremităţilor distale şi perioral; dermatita de scutece, leziune iritativ-inflamatorie, în regiunile acoperite de scutece, diagnosticată măcar o dată, aproape la toţi sugarii şi copiii mici.

Manifestările clinice sunt reprezentate de congestie, papule, eroziuni, leziuni eczematiforme. În formele severe şi recidivante, trebuie suspicionată neglijenţa privind îngrijirea copilului”, explică medicul specialist.

Pentru evitarea suprainfecţiei cu candida albica, eventual candidoză bucală, tratamentul profilactic se face prin schimbarea frecventă a scutecelor. De asemenea, copilul trebuie lăsat dezbrăcat, iar igiena să fie minuţioasă, cu uleiuri, pastă de zinc moale.

„Tratamentul eventual al unei suprainfecţii constă în băi cu hipermanganat de potasiu (foarte diluat, aspect roz deschis). În candidoză, tratament se face cu nistatin. Măsurile de igienă, care trebuie luate, includ: scutecele de bumbac şi tratamentul local intensificat. În cazurile rebele, la măsurile obişnuite, se poate administra, pentru scurt timp, crema cortizonică, plus antimicotică”, explică dr. Mimi Inceu.

Dermatita seboreică a sugaruluiEste o afecţiune cutanată inflamatorie, acută, a sugarilor mici, din lunile 4-6 de viaţă, etiologie neprecizată. Tabloul clinic include: congestie tegumentară cu scuame gălbui, mai ales la nivelul capului, regiunea sprâncenelor, a gâtului şi axilelor. Denumirea populară este „coji ale capului”. Potrivit specialistului, în general, copilul are o stare bună, pruritul fiind absent. Prognosticul este bun, apare o autovindecare. Specialiştii spun că se poate transforma, uneori, în dermatită atopică sau psoriazis şi chiar eczemă de scutece, pentru care evoluţia aduce elementele decisive în diagnostic.

„În cadrul tratamentului, crustele pielii capului pot fi îndepărtate obişnuit, cu ulei de măsline şi şampon fără parabeni (homeopat), iar dacă sunt foarte persistente, cu un adaos de acid salicilic (1%). Eventual, se poate apela şi la îngrijirea cu unguente externe, cremă antimicotică”, concluzionează specialistul.

Pentru detalii, programări şi consulturi, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Taguri articol: bebe e bolnav acid diagnostic euromaterna psoriazis recidiva tratament vindecare unguente rubeola dermatită ciuperci dermatita de scutec crema infecţii pete

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657262 vizite | 14626 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7489 vizite | 591 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8902 vizite | 498 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429081 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000146 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671433 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657262 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.