Tratați cu mare grijă rănile superficiale, pentru a preveni infecțiile!
Sursa de Sănătate logo
Dicţionar medical

42 vizite

31-05-2025

0 comentarii

Tratați cu mare grijă rănile superficiale, pentru a preveni infecțiile!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Indiferent că sunt zgârieturi, julituri, tăieturi mici sau arsuri ușoare, rănile superficiale trebuie tratate cu mare grijă, pentru a preveni infecțiile. Potrivit specialiștilor, cu soluțiile corecte, puteți grăbi procesul de vindecare, chiar dacă organismul uman are mecanisme proprii de regenerare și reparare. De exemplu, leziunile superficiale și neinfectate ale pielii pot fi tratate ușor acasă dacă sunt curățate și îngrijite corect. Prin rană superficială se înțelege o rană care a afectat doar stratul exterior al pielii, adâncimea ei fiind mai mică de 5 mm. Rănile mai adânci de atât necesită suturi sau copci și trebuie să mergeți la medic pentru a le trata. Ele afectează structurile profunde - vase de sânge, nervi, os sau chiar organe interne.

Iată cum ar trebui să îngrijiți o rană superficială pentru a preveni infectarea ei, potrivit medicilor: înainte de a atinge rana, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun; aplicați presiune pe rană cu o compresă sterilă sau un material curat, pentru a opri sângerarea; după ce ați oprit sângerarea, curățați rana sub jetul de apă. Examinați leziunea și îndepărtați impuritățile, cum ar fi pietre, bucăți de sticlă și orice alt corp străin. Apoi, ștergeți ușor rana, prin tamponare, cu comprese sterile sau cu un material curat și aplicați un unguent antibiotic, creme și spray-uri cicatrizante, pentru a preveni infectarea rănii. De asemenea, puteți opta pentru soluții sau plasturi impregnați cu anumite substanțe care se aplică pe suprafața rănilor. Pe lângă agenții cicatrizanți, aceste produse conțin și substanțe hidratante, precum vitamina E, glicerina, parafina sau diferite uleiuri.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

66959 vizite | 11525 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17770 vizite | 1801 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431803 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001763 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578133 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.