Tuberculoza sau encefalita pot produce o amnezie progresivă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

29 vizite

29-01-2024

0 comentarii

Tuberculoza sau encefalita pot produce o amnezie progresivă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Amnezia reprezintă un deficit de memorie, adică de depozitare și de accesare a informației procesate conștient. Cauzele care stau la baza acestei afecțiuni, susțin specialiștii, sunt diferite și pot determina o amnezie tranzitorie sau permanentă. Demența este una dintre principalele cauze de amnezie, la debut, aceasta fiind anterogradă, iar, pe măsură ce progresează, devine retrogradă și se permanentizează. În acest tip de amnezie se încadrează boala Alzheimer, demența frontală, demența din boala Parkinson. Tumorile cerebrale sunt cele care sunt localizate în lobul temporal, în special în peretele ventriculului III sau în cortexul limbic și produc tot o amnezie progresivă. La fel și infecțiile cerebrale, tuberculoza sau encefalita cu virus Herpes simplex produc o amnezie progresivă.

Lipsa memoriei este testabilă cu ajutorul unor scale și seturi de întrebări privind orientarea pacientului la propria persoană, la contextul familial și social, spațial și temporal, precum și la abilitățile de a furniza informații cu caracter general, de a socoti. Deseori, amnezia este dublată de confabulație, adică pacientul creează informații nereale pentru a oferi răspuns întrebărilor la care nu cunoaște/ nu își amintește răspunsul. Medicii spun că amnezia poate fi diagnosticată ușor, clinic, pe baza răspunsurilor pacientului. Pe de altă parte, atunci când nu există un traumatism cerebral cunoscut sau o modificare imagistică, alta decât cea posttraumatică, sunt necesare mai multe investigații de laborator - CT cerebral, care este cel mai potrivit pentru leziunile posttraumatice și RMN cerebral.

Taguri articol: sfatul medicului amnezie diagnostic pacient

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660342 vizite | 18480 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7671 vizite | 723 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9114 vizite | 626 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429162 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660342 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.