Tulburările de alimentație pot duce la probleme mult mai grave
Sursa de Sănătate logo
Alimentație

57 vizite

17-04-2025

0 comentarii

Tulburările de alimentație pot duce la probleme mult mai grave

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Mâncarea a devenit un confort pentru anumite persoane. Medicii sunt de părere că sunt oameni care ajung, uneori, să mănânce mult mai mult decât de obicei, în anumite situații. Totuşi, indivizii cu tulburare de alimentaţie excesivă au o relaţie diferită cu mâncarea. Practic, ei simt că și-au pierdut controlul asupra cantității de mâncare și nu se pot opri, chiar și atunci când senzația de sațietate le oferă stări de disconfort.

Pentru persoanele cu tulburare de alimentație excesivă, mâncarea poate oferi sentimente de calm sau confort. Din nefericire, excesul poate avea efectul opus, provocând anxietate, vinovăție, suferință, dar și supraponderalitate. Pe de altă parte, chiar și cei cu o greutate normală pot avea tulburări de alimentație.

Cei care mănâncă în exces sunt, de obicei, destul de nemulțumiți de greutatea lor și se simt deprimați. De asemenea, o astfel de tulburare apare atunci când o persoană: mănâncă repede multă mâncare; ascunde recipientele cu alimente sau ambalaje în camera proprie; are fluctuaţii mari de greutate; sare peste mese, mănâncă la ore neobişnuite (cum ar fi noaptea târziu); are un istoric de alimentaţie compulsivă ca răspuns la stresul emoţional (cum ar fi conflictele familiale, respingerea colegilor sau se confruntă cu probleme şcolare). În stadiu avansat, astfel de probleme pot cauza pierderea interesului sau dorinţa de a evita mersul la şcoală, la serviciu sau în oraş cu prietenii, din cauza problemelor de alimentaţie excesivă care duc la modificări semnificative ale greutăţii corporale.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661378 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47431 vizite | 8797 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17541 vizite | 1786 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431275 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001448 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671637 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661378 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577658 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.