Ultravioletele, un pericol pentru piele! Dermatologii recomandă protecţia, încă din aprilie
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1624 vizite

26-04-2016

0 comentarii

Ultravioletele, un pericol pentru piele! Dermatologii recomandă protecţia, încă din aprilie

Dermatologii recomandă să ne protejăm de razele solare agresive imediat cum iarna se sfârşeşte deoarece, chiar dacă avem impresia că soarele nu este puternic, ultravioletele afectează pielea şi, pe lângă afecţiuni grave, produc disconfort la nivel cutanat.


„La ieşirea din sezonul rece, pielea este palidă şi vulnerabilă la lumină. Cei alergici pot dezvolta în acest sezon urticarie solară care, apoi, se diminuează pe măsură ce expunerea se repetă. Simptomele unor afecţiuni ale pielii se pot amplifica la lumină. Reacţia de bronzare este de fapt o apărare a pielii agresată de UV”, afirmă dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Protecţia solară trebuie aplicată riguros încă din primele zile ale primăverii, pentru a preveni deteriorarea pielii şi apariţia degenerărilor cutanate.


„Românii nu au o obişnuinţă a fotoprotecţiei nici mecanice, nici cu ajutorul cosmeticelor. De obicei, îşi pun problema unei fotoprotecţii doar atunci când pleacă în concediu, la mare, sau dacă au avut în antecedente momente neplăcute legate de expunerea la radiaţia luminoasă. Începând din aprilie, pielea trebuie să fie îngrijită şi cu produse de fotoprotecţie. În general, românii obişnuiţi cu patru sezoane, nu consideră soarele de primăvara periculos”, explică specialistul.


Pielea expusă la soare fără protecţie este supusă la riscuri mari. Numărul de pacienţi cu afecţiuni cutanate creşte de la an, potrivit specialiştilor, deoarece problemele de piele cauzate de soarele din ce în ce mai agresiv sunt în creştere.


„Apar pete cafenii numite pistrui, dacă sunt de dimensiuni mici, sau lentigine dacă au un diametru peste 10 mm. Unele persoane fac chiar pete compacte maronii. Vasele de sânge se dilată şi pe faţă, vorbim de cuperoză. Ridarea accentuată este iar foarte vizibilă pe tenul celor care au stat mult la soare în timpul vieţii. În plus, pot apărea leziuni precanceroase numite keratoze actinice sau solare, sub forma unor pete roz aspre şi chiar cancere de piele din aceste leziuni sau direct pe zone fotoexpuse”, avertizează medicul dermatolog.


Dermatologii recomandă o evaluare a pielii înaintea sezonului estival pentru a depista eventuale leziuni sau aluniţe care trebuie îndepărtate sau doar protejate.

Taguri articol: dermatologie cancer mihaela leventer

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661387 vizite | 57218 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48358 vizite | 8924 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17543 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431297 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001460 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671638 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661387 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577659 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.