Un mister încă neelucidat. Ce provoacă sensibilitatea la gluten?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

856 vizite

21-01-2019

0 comentarii

Un mister încă neelucidat. Ce provoacă sensibilitatea la gluten?

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Încă din anul 2013, în practica clinică pediatrică, au fost identificate trei situații heterogene induse de gluten: boala celiacă (autoimună), alergia la grâu (alergică) și sensibilitatea la gluten (non-autoimună și non-alergică). Aceasta din urmă a fost descrisă sub diverse denumiri: hipersensibilitatea la gluten, sensibilitate la gluten, intoleranță la gluten non-celiacă, pentru ca în final să se stabilească denumirea de sensibilitate la gluten non-celiacă.

„Aceasta reprezintă un sindrom caracterizat prin simptome intestinale şi extraintestinale, legate de ingestia de alimente care conţin gluten, bineînţeles la subiecţii care nu sunt afectaţi nici de boala celiacă şi nici de alergia la gluten. Simptomele apar în decurs de ore sau zile de la ingestia alimentelor ce conţin gluten.

Simptomatologia la copil se caracterizează prin următoarele semne clinice intestinale asemănătoare sindromului de intestin iritabil: dureri abdominale, diaree cronică sau constipaţie şi cu semne extradigestive mai puţin frecvente, cum ar fi oboseala (astenia fizică) etc. La copilul mare şi la adult, tabloul clinic constă într-o combinaţie de simptome asemănătoare sindromului de intestin iritabil: dureri abdominale, balonare, constipaţie, diaree şi cu manifestări sistemice: oboseală, dureri musculare şi articulare, eczemă, anemie, simptome neurologice”, ne-a declarat dr. Ionica Ciortan, medic primar Medicină Generală - Pediatrie, doctor în ştiinţe medicale.

Specialistul a precizat că boala este provocată de cerealele care conţin gluten, fără să se fi identificat până în prezent fracţiunea proteică incriminată, care ar putea fi diferită de glutenul însuşi.

În mecanismul bolii nu s-a identificat, încă, un factor genetic predispozant, menţinându-se, în continuare, un mecanism fiziopatologic încă neelucidat. Totuşi, se sugerează un posibil rol al imunităţii înnăscute, indusă de grâu, dar şi alterarea permeabilităţii intestinale cu absorbţie excesivă de peptide derivate din gluten.

Medicul a precizat că, în ultimii ani, s-a tot discutat despre incidența acestui sindrom NCGS la subiecții cu simptome neuropsihice, cum ar fi tulburările din spectrul autist, sugerându-se ideea că acestea pot fi o parte din spectrul NCGS la unele din cazuri.

Precizarea diagnosticului se face prin apariția simptomelor la ingestia de gluten și excluderea altor tulburări legate de gluten. Tratamentul constă în excluderea glutenului din dietă cu reintroducerea periodică a acestuia, deoarece nu se cunoaște precis dacă acest sindrom este permanent sau tranzitoriu.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659235 vizite | 16207 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8985 vizite | 545 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659235 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.