Un nou mod de a mânca. Ce este și cum funcționează postul intermitent
Sursa de Sănătate logo
Alimentație

33 vizite

13-06-2025

0 comentarii

Un nou mod de a mânca. Ce este și cum funcționează postul intermitent

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Postul intermitent a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai populare metode de slăbire și menținere a sănătății. Deși pare o tendință modernă, principiile sale sunt vechi și inspirate, în parte, din practicile religioase sau culturale. Ce îl face atât de atractiv? Simplitatea: nu impune neapărat ce mâncați, ci mai degrabă când mâncați. Așa cum sugerează și numele, postul intermitent presupune alternarea unor perioade în care puteți lua masa, cu perioade în care consumul de alimente este restricționat complet. De exemplu, susțin specialiștii, în timpul postului, este permis doar consumul de lichide fără calorii, cum ar fi apa, ceaiul sau cafeaua neîndulcită. Cea mai populară formă este metoda 16/8, care presupune un interval de opt ore în care puteți mânca, urmat de 16 ore de repaus alimentar. În practică, acest lucru înseamnă că multe persoane aleg să sară peste micul dejun și să ia masa doar între prânz și seară, de exemplu între orele 12:00 și 20:00. O altă variantă este dieta 5:2, care prevede două zile pe săptămână în care consumul caloric este drastic redus, aproximativ 500 de calorii pe zi și cinci zile fără restricții alimentare. Aceste zile nu trebuie să fie consecutive, iar flexibilitatea este un avantaj pentru mulți dintre cei care aleg această metodă. Medicii spun că dincolo de pierderea în greutate, postul intermitent poate aduce o serie de beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății metabolice, reducerea inflamației, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și susținerea funcțiilor cognitive.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661532 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

65026 vizite | 11204 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17757 vizite | 1798 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431708 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001738 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671680 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661532 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578071 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.