Unele medicamente afectează sănătatea podoabei capilare
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

92 vizite

06-06-2023

0 comentarii

Unele medicamente afectează sănătatea podoabei capilare

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Știați că există medicamente care vă pot subția firul de păr sau îl pot încreți? Specialiștii spun că nu doar chimioterapia are efecte asupra podoabei capilare, ci şi medicamentele mai uzuale precum ibuprofenul sau antidepresivele. Din fericire, procesul este reversibil în momentul în care tratamentul este oprit. De obicei, antidepresivele pot determina căderea părului după trei luni de la începerea tratamentului, iar după un an acest efect secundar se acutizează. De asemenea, unele antidepresive afectează cel mai mult părul, conform cercetătorilor austriaci. Totodată, pastilele folosite pentru tratarea tulburării bipolare cauzează subţierea firului de păr în aproximativ 12% din cazuri.

Această boală determină o creştere rapidă a celulelor pielii având ca rezultat apariţia unor leziuni pe toată suprafaţa corpului. Tratamentul are ca scop încetinirea producerii celulelor noi, având ca efect schimbarea culorii părului sau încreţirea lui. Vitamina A din medicamentele folosite pentru tratarea acneei poate determina, și ea, căderea părului. Deşi această vitamină protejează foliculii părului, o cantitate prea mare îi poate afecta. Din fericire, afirmă medicii, reacţia este rară şi este reversibilă. Şi unele medicamente antiepileptice sau antimigrenoase pot rări sau pot încreţi părul. Unele pastile contraceptive determină, în schimb, căderea părului atunci când se întrerupe tratamentul. Acest lucru se întâmplă mai ales la persoanele cu tulburări endocrine, din cauza reducerii nivelului testosteronului din organism, dar durează doar atât timp cât contraceptivele sunt folosite. La întreruperea tratamentului, căderea părului se reia.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660357 vizite | 19007 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7705 vizite | 757 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9144 vizite | 652 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429173 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000163 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660357 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.