Vă mănâncă pielea? Ce este de făcut în această situație
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

720 vizite

06-06-2019

0 comentarii

Vă mănâncă pielea? Ce este de făcut în această situație

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Aveți mâncărimi și nu știți ce să mai faceți pentru a scăpa de această senzație neplăcută? Înainte de a vă aplica pe piele vreun unguent, mergeți la medic, pentru că aceste mâncărimi pot avea diverse cauze, iar identificarea lor corectă este absolut necesară pentru un tratament adecvat.

Potrivit dr. Valentina Măsaru, mâncărimile cutanate nu apar întotdeauna cu modificări vizibile ale pielii și, tocmai de aceea, acestea pot fi asociate cu roșeață, pete sau bășici, piele uscată, crăpată, îngroșată sau chiar zone care sângerează. Îngrijirea la domiciliu, de la hidratarea zilnică și folosirea de produse blânde de curățare, până la îmbăierea cu apă călduță pot ajuta la ameliorarea problemei măcar pe moment. Totuși, tratarea pe termen lung necesită identificare și îndepărtarea cauzei care stă la baza afecțiunii.

Medicul a precizat că una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii cutanate este reprezentată de pielea uscată, consecință a factorilor de mediu, cum ar fi vremea excesiv de caldă sau rece sau chiar umiditate scăzută. În același timp, curățarea și spălarea în exces cu produse mult prea agresive pot provoca bolile de piele precum dermatita, psoriazisul, arsurile, cicatricile, dar și mușcăturile de insecte și urticaria pot cauza la rândul lor senzația de mâncărime cutanată.

În unele cazuri, însă, mâncărimea de lungă durată a pielii poate reprezenta chiar un simptom al unor boli mai grave ca bolile sanguine, diabet, afecțiuni ale rinichilor sau ficatului, HIV sau semne de glandă tiroidă hiperactivă.

Dacă senzația de mâncărime apare odată cu începerea unui nou tratament, atunci aceasta ar putea fi cauza.

De asemenea, la anumite substanțe, pielea poate dezvolta o reacție alergică, iar nichelul, prezent în multe produse de uz zilnic, de la telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, până la fermoare și catarame este una dintre cele mai frecvente cauze.

Alte substanțe care pot provoca reacții alergice ale pielii includ: lac de unghii, parfumuri, șampoane sau latex.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659299 vizite | 16263 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8996 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659299 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.