Vara - inamicul pielii! Cu ce probleme vă puteţi confrunta în acest anotimp
Sursa de Sănătate logo

Sursa Centrul Tolea

Sursa Centrul Tolea
Sfatul medicului

696 vizite

15-07-2020

0 comentarii

Vara - inamicul pielii! Cu ce probleme vă puteţi confrunta în acest anotimp

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În fiecare vară, trebuie să ținem cont că pielea poate suferi foarte mult, din cauza căldurii și a soarelui. Drept urmare, nu trebuie să ignorăm potențialele pericole pe care sezonul estival le poate avea asupra sănătății pielii.

Printre cele mai frecvente boli de piele care apar vara, pot fi amintite fitodermatozele, adică acele erupții cutanate, sau dermatoze produse de contactul cu anumite părți din plante. Cele mai multe reacții adverse la om sunt date, însă, de unele substanțe eliberate de diverse plante, atunci când sunt rupte sau prelucrate.

Potrivit dr. Amalia Savu, reacțiile locale iritante produse suprafeței cutanate pot fi date fie de reacția chimică a plantei în contact cu pielea, fie de acțiunea mecanică de atingere a unei suprafețe aspre. Astfel, pe zona de contact, tegumentul se umflă și se înroșește, iar mâncărimea poate fi foarte intensă.

Cum, în timpul verii, petrecem foarte mult timp afară, în condiții de căldură și umezeală, șansele de dezvoltare și răspândire a unor afecțiuni dermatologice sunt mai crescute față de orice altă perioadă din an. Tocmai de aceea, este necesar să fim și mai atenți la cât de mult ne expunem, întrucât principalul pericol pentru piele este expunerea iresponsabilă la soare, care poate duce la arsuri solare serioase. Pe lângă acestea, mai există o serie de afecțiuni care pot fi dezvoltate pe timp de vară.

„Pentru că nu sunt atenţi la alimentaţie, foarte mulţi oameni ajung la medic cu urticarie. Chiar dacă privim urticaria ca pe o reacţie alergică ce durează câteva zile, această afecţiune poate lua forme severe, mai ales dacă nu îndepărtăm rapid elementul care a declanşat simptomele. Aceasta se manifestă la nivelul pielii, sub formă de erupţii cutanate, numite şi papule sau mici umflături ale tegumentului, care, de obicei, sunt roşiatice şi cu vârful albicios. Aceste papule apar în diferite zone ale corpului şi provoacă prurit (mâncărimi) şi, bineînţeles, sunt inconfortabile şi dificil de suportat. În situaţiile în care urticaria nu dispare după câteva zile, calitatea vieţii individului începe să fie afectată”, a explicat dr. Amalia Savu.

De asemenea, trebuie precizat că, în mod obișnuit, unele proteine din plante ca cele din susan, henna, bumbac, iris, unele specii de lalele, căpșuni și alte fructe cu semințe mici sau planta de muștar, determină apariția unor plăci roșii umflate, localizate pe zona de atingere, leziuni care sunt însoțite de mâncărime intensă.

Ciuperca piciorului, favorizată de căldură

Apoi, a adăugat medicul, omise nici reacțiile fototoxice produse de plante, care sunt un alt tip de manifestare cutanată posibilă și apar pentru că, în anumite etape ale dezvoltării lor, acestea eliberează substanțe fotosensibile ca psoralenul.

Foarte cunoscute sunt leziunile lineare bășicate și parcă biciuite pe pielea gambelor care apar după o zi petrecută vara la iarbă verde, spre exemplu. Reacții asemănătoare dau și frunzele de morcovi sau de țelină sau cele de lămâi sau portocal. În plus, persoanele atopice, predispuse la manifestări alergice, trebuie să se ferească de contactul cu aceste plante. De asemenea, dacă în istoricul personal există episoade de urticarie de contact la plante, este foarte probabil ca reacția cutanată să se repete în aceleași condiții.

O altă problemă care apare în special vara se referă la ciuperca piciorului, o afecțiune care se transmite cu ușurință în locuri publice, precum piscină, vestiare sau dușuri comune. Pitiriazis Versicolor este, practic, o ciupercă regăsită peste tot în natură, inclusiv pe suprafața pielii. În mod normal, ea este îndepărtată în timpul igienei zilnice, dar, pe timp de vară, din cauza temperaturilor ridicate și a umidității, ciuperca se poate răspândi mult mai ușor.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659373 vizite | 16328 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8996 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429122 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659373 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.