Vitamina C, consumată în exces, în sarcină, duce la o mulţime de probleme
Sursa de Sănătate logo
Sarcina

794 vizite

20-01-2020

0 comentarii

Vitamina C, consumată în exces, în sarcină, duce la o mulţime de probleme

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Vitamina C este foarte importantă pentru toate femeile însărcinate, dar ele trebuie să ştie că, dacă este consumată în exces, se pot confrunta cu o mulţime de probleme. Dr. Georgeta Avram spune că vitamina C este esenţială pentru repararea ţesuturilor, vindecarea rănilor, creşterea şi repararea oaselor şi sănătatea pielii. Aceasta mai ajută organismul să lupte contra infecţiilor, fiind, de fapt, un antioxidant.

Datorită acestor aspecte esenţiale, şi copilul necesită un aport zilnic de vitamina C în timpul dezvoltării intrauterine, fiind util corpului în producţia de colagen. Nu în ultimul rând, vitamina C ajută la absorbţia fierului, prin transformarea acidului folic în forma sa activă, dar şi la depozitarea acestuia în organele vitale.

Puţine gravide ştiu, însă, că excesul de vitamina C poate provoca naştere prematură şi scorbut la nou-născut, astfel că este bine să urmăriţi compoziţia suplimentelor multivitaminice prenatale (indicate pentru a reduce riscul ruperii premature a membranelor), dar şi a alimentelor ambalate care pot fi fortificate cu vitamina C (sucuri şi cereale).

„Excesul este considerat drept cantitatea mai mare de 2.000 mg zilnic, dar există persoane care la o administrare de 500 mg prezintă disconfort gastro-intestinal puternic, crampe şi diaree, iar aceasta din urmă este periculoasă pentru gravide, deoarece duce la deshidratare. De exemplu, 200 de ml de suc de portocale conţine aproximativ 100 de mg de vitamina C, iar o femeie însărcinată trebuie să consume zilnic peste 85 de mg, dar nu mai mult de 300-400 mg, pentru a evita orice risc în sarcină”, a subliniat medicul.

Cea mai cunoscută sursă este reprezentată de portocale, consumate fie ca atare, fie sub formă de suc. dacă nu vă plac citricele, puteţi prelua vitamina C şi din broccoli, conopidă, varză, ardei gras, cartofi dulci, guava, kiwi, mere, papaya, căpşuni, pepene.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite | 23729 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9436 vizite | 792 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429239 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000188 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.