Vrei să îţi păstrezi ficatul sănătos? Dieta echilibrată este cheia
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

728 vizite

05-05-2020

0 comentarii

Vrei să îţi păstrezi ficatul sănătos? Dieta echilibrată este cheia

Articol publicat de Madlena CĂLUGĂREANU

Dacă vrei să-ţi păstrezi ficatul sănătos, evită alimentele grase şi nu consuma mai mult de un pahar de vin pe zi! Deşi se poate regenera rapid, o alimentaţie necorespunzătoare sau anumite excese dăunează funcţionării lui în parametrii normali, informează csid.ro.

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, iar una dintre multiplele sale funcţii este de a transforma nutrienţii în resurse de energie. Mai mult, ficatul are şi un rol important în detoxifiere, curăţarea sângelui de toxine, metale grele, viruşi, paraziţi.

Ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când avem simptome precum starea inexplicabilă de oboseală, somnolenţă exagerată, variaţii ale poftei de mâncare, coloraţia galbenă a tegumentelor şi mucoaselor, senzaţie de greutate în partea dreaptă, sub coaste, stare de greaţă, vomă, umflarea abdomenului, constipaţia cronică, asociată cu balonarea, umflarea picioarelor. Aceste simptome sunt nespecifice, pot fi prezente şi la oamenii sănătoşi sau la cei care suferă de alte afecţiuni. În consecinţă,o boală hepatică, în stadiu precoce, este greu de diagnosticat, de aceea sunt necesare evaluări periodice ale analizelor.Pentru că problemele ficatului pot afecta întregul metabolism, controlul medical este absolut necesar, chiar dacă pacientul urmează un regim alimentar strict.

Regimul alimentar nu vindecă boala de ficat (cu excepţia hepatitei alcoolice), dar este important deoarece prin respectarea lui nu se suprasolicită detoxifierea ficatului. Dieta în bolile de ficat este diferenţiată în funcţie de boală şi bolnav. Astfel, la persoanele diagnosticate cu ciroză regimul este mai restrictiv, în timp ce la hepatita cronică este mai lejer.

Alimentele benefice pentru ficat sunt verdeţurile de toate felurile, sub formă de salată sau sucuri de legume (1 pahar/ zi), sfecla roşie, bogată în flavonoizi, poate fi consumată crudă în salate, sau ca suc diluat cu apă; grapefruitul, are conţinut bogat de vitamina C, se poate consuma ca suc proaspăt; turmericul - este un condiment cu proprietăţi anticancerigene şi antiinflamatorii, un puternic antioxidant. Astfel, accelerează procesul de detoxifiere, stimulând funcțiile vezicii biliare (fierea).

Foarte importantă este hidratarea, de aceea nu uitaţi să beţi doi litri de apă pe zi, eventual cu puțină lămâie. Sunt recomandate şi ceaiurile de tei, muşeţel sau mentă, care ajută la detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite | 18102 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7656 vizite | 712 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9096 vizite | 616 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429162 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671439 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.