Vrei să renunţi la fumat? Iată câteva sfaturi utile
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1215 vizite

08-03-2018

0 comentarii

Vrei să renunţi la fumat? Iată câteva sfaturi utile

Articol publicat de Andreea Năstase

Fumatul nu mai este la modă. Aşa că, dacă vă paşte gândul să vă lăsaţi de fumat, iată câteva sfaturi de la specialişti, care v-ar putea fi utile.

Prima dată, aruncaţi din casă tot ceea ce este legat de ţigări, cum ar fi scrumiere, pachete de ţigări, pipe etc.. Anunţaţi-vă prietenii şi colegii de muncă de faptul că v-aţi hotărât să renunţaţi la fumat, în ideea de a vă susţine şi ei, de a evita să vă mai ia cu ei la o pauză de fumat sau să vă îmbie cu o ţigară etc.

Stabiliţi cu exactitate ziua când veţi renunţa la fumat şi faceţi tot posibilul să o respectaţi. Faptul că o stabiliţi dinainte vă ajută să vă acomodaţi psihic cu ideea renunţării la fumat. Dacă fumaţi mai mult de 10 ţigări pe zi nu ezitaţi să urmaţi un tratament medicamentos pentru a renunţa la nicotină. Dacă veţi considera că nu reuşiţi singuri nu ezitaţi să cereţi ajutorul unui specialist sau să urmaţi o terapie psihologică, pentru că urmările renunţării la fumat nu sunt un mit: anxietate, tremur, stare de agitaţie, insomnie, depresie etc. Aceste simptome însă dispar destul de repede şi durata lor este în strânsă legătură cu numărul de ţigări fumate zilnic şi anii de când sunteţi fumători.

De asemenea, vă puteţi înscrie în cadrul unor programe şi asociaţii anti-fumat. Va trebui să stabiliţi dinainte o metodă de a face faţă stresului şi emoţiilor în afara celei de a aprinde o ţigară. De asemenea, încercaţi să nu mai atribuiţi fumatului activităţi plăcute, cum ar fi cafeaua de dimineaţă, discuţia cu prietenii, petrecerile sau asocierea fumatului cu momentele de relaxare. Altfel, riscaţi ca de fiecare dată când veţi face aceste activităţi, să simţiţi nevoia unei ţigări, ca un act învăţat. Notaţi pe o foaie care sunt riscurile fumătorilor şi, de asemenea, faceţi o listă cu motivele pentru care aţi decis să renunţaţi la fumat. Astfel, de câte ori simţiţi nevoia unei ţigări să citiţi acea listă (încercaţi să scrieţi motivele, nu să vă bazaţi pe memorarea lor).

Încercaţi ca, în cazul în care, totuşi, aţi reaprins o ţigară deşi aţi stabilit că nu veţi mai fuma, să nu vă găsiţi o scuză pentru eşecul petrecut. Reamitiţi-vă care sunt cauzele pentru care aţi decis să nu mai fumaţi. Nu renunţaţi la hotărârea dumneavoastră, chiar dacă aţi trecut printr-un eşec în această privinţă. Încercaţi din nou să renunţaţi la ţigări, eventual prin altă metodă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46045 vizite | 8530 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17529 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431237 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.