Vrem să distrugem virusurile sau să le ţinem de cald iarna?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2115 vizite

04-01-2017

0 comentarii

Vrem să distrugem virusurile sau să le ţinem de cald iarna?

Puţini oameni ştiu că trecerea prin flacără nu distruge în totalitate virusul hepatitei B, C şi HIV. Flambarea şi încălzirea la roşu nu se folosesc pentru sterilizarea instrumentelor, spun specialiştii. Cu toate acestea, există încă practica de trecere prin foc a acelor sau a altor obiecte care au venit în contact cu sânge sau fluide, spunându-se că, în acest fel, obiectul se sterilizează. Din păcate, astfel de cunoştinţe sunt false şi pot duce la transmiterea acestor virusuri, de aceea este foarte important ca oamenii să aibă informaţii corecte.

„Flambarea este un procedeu imperfect de sterilizare, utilizat, astăzi, doar în condiţii de extremă urgenţă. Metoda constă în trecerea prin flacără a instrumentelor metalice sau aprinzând alcoolul turnat peste instrumentele aşezate într-o cutie metalică. În prezent, metoda este folosită doar în laborator, pentru flambarea gurii eprubetelor şi a gâtului fiolelor. Încălzirea la roşu se realizează prin trecerea obiectului prin flacără până devine incandescent. Este o sterilizare rapidă şi relativ sigură, dar strică instrumentele”, explică specialistul Ana-Maria Schweitzer.

HIV, VHB şi VHC au rezistenţe diferite în mediu şi faţă de mijloacele de dezinfecţie fizice şi chimice. Pentru distrugerea celor trei virusuri, se recomandă dezinfecţia la nivel înalt şi dezinfectarea folosind substanţe speciale care distrug virusurile. Aceste substanţe se pot procura din magazine şi farmacii, fiindavizate de Ministerul Sănătăţii.

„Sterilizarea se poate face prin mai multe mijloace: prin utilizarea de căldură uscată (în sterilizator cu aer cald ); prin utilizarea de căldură umedă (se folosesc vapori sub presiune) şi sterilizarea chimică, ce se realizează cu produse biocide (distrugătoare de microorganisme), autorizate, conform prevederilor legale în vigoare”, mai spune specialistul.

Taguri articol: sfatul medicului virus

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46125 vizite | 8543 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.