Zdruncinarea îi poate cauza copilului grave probleme de sănătate
Sursa de Sănătate logo
Părinţi

1006 vizite

22-04-2020

0 comentarii

Zdruncinarea îi poate cauza copilului grave probleme de sănătate

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Puţini părinţi ştiu că cei mici pot suferi de sindromul bebeluşului scuturat, o afecţiune cerebrală gravă, care apare atunci când un adult scutură prea puternic un bebeluş sau un copil mic. Acest sindrom este extrem de periculos, întrucât distruge celulele din creierul copilului şi împiedică, astfel, creierul să fie oxigenat.

De cele mai multe ori, această problemă apare în urma abuzurilor la care sunt supuşi copilaşii şi poate duce la leziuni severe sau chiar decesul micuţului.

„Nu o dată le-am spus părinţilor să fie foarte atenţi la modul în care îşi îngrijesc copiii şi să nu îi zdruncine prea tare pe cei mici. Motivul este simplu: în momentul în care copilul este scuturat, iar capul are o mişcare de înainte şi înapoi, creierul său loveşte craniul şi apar nişte umflături, presiune şi sângerare înăuntru şi în jurul creierului.

De obicei, impactul duce la sângerare la nivelul retinei, dar mai grav este că un copil cu astfel de sindrom suferă de leziuni la nivelul măduvei spinării sau gâtului. Tocmai de aceea, eu sfătuiesc tot timpul aduţii că acest tip de sindrom poate fi prevenit dacă ei află din vreme care sunt pericolele care pot apărea atunci când copilul este zdruncinat”, a declarat dr. Veronica Costea.

În ceea ce priveşte simptomele bolii, acestea se referă la poftă de mâncare scăzută, probleme cu respiraţia, vărsături, piele schimbată la culoare, paralizie şi chiar comă, în unele situaţii. Există, însă, şi cazuri care se manifestă prin sângerări în creier şi la nivelul ochilor, fracturi de coaste şi oase.

Referitor la cazurile uşoare ale sindromului, atunci când avem de-a face cu aşa ceva, copilul este aparent unul normal, însă, după un anumit timp, poate avea probleme de sănătate, de învăţare sau chiar comportamentale.

Sindromul este cauzat doar de zdruncinarea violentă, nefiind, spre exemplu, cauzat de legănatul copilului pe picioare, în braţe sau în leagăn.

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

201827 vizite | 92517 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

387532 vizite | 48305 comentarii

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

59034 vizite | 47248 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1381471 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

972357 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

647504 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

560541 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

498560 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.