Alimentele se congelează la temperaturi de cel puțin -10ºC
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

318 vizite

01-02-2021

0 comentarii

Alimentele se congelează la temperaturi de cel puțin -10ºC

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Din când în când, suntem nevoiți să congelăm unele alimente, pentru a ne putea bucura de savoarea lor cât mai mult timp. Pentru a încetini, însă, activitatea bacteriilor, a microorganismelor și a altor agenți care modifică caracteristicile organoleptice ale alimentelor, acestea trebuie congelate la temperaturi care pot varia între -10ºC și -40ºC. Specialiștii spun că temperatura de -10ºC este temperatura minimă necesară pentru stoparea proceselor degenerative.

Practic, prin congelare, molecula de apă din țesut îngheață, formând cristale cu atât mai mari cu cât temperatura de congelare a fost mai aproape de zero grade. Înainte de toate, țineți cont de faptul că, prin solidificarea apei, alimentele își măresc volumul prin congelare. Calitățile alimentelor se mențin ridicate invers proporțional cu temperatura, astfel alimentele congelate la temperaturi mai joase vor fi mai aspectuoase odată decongelate decât cele congelate la temperaturi mai puțin joase.

Rețineți, dacă intenționați să decongelați alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulțească necontrolat și să ne îmbolnăvească. Cel mai indicat este să le decongelați în frigider, scoase din ambalajul în care au fost congelate și puse într-un vas acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, puteți decongela și în cuptorul cu microunde setat pe decongelare. Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare și scade riscul de oxidare a alimentelor.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

331155 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

70703 vizite | 37182 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

328684 vizite | 3532 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1351661 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

959022 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

631598 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

552260 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

491685 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.