Cât de eficientă este echinaceea în combaterea răcelilor
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1562 vizite

26-11-2015

0 comentarii

Cât de eficientă este echinaceea în combaterea răcelilor

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Echinaceea este o plantă foarte populară care este folosită de obicei în combaterea răcelii şi gripei. Aceasta este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar, ameliorează simptomele răcelii, gripei şi a altor boli şi infecţii.

Echinaceea este o plantă perenă, lungă de 30-60 cm, uşor ţepoasă, cu flori mari în nuanţe de roz sau mov, în funcţie de specie.

Substanţele active din echinaceea

Echinaceea este un amestec complex de substanţe, unele despre care se crede că ar fi antimicrobiene, iar altele benefice pentru imunitate.

Toate speciile de echinaceea conţin compuşi numiţi fenoli, substanţe active care controlează activitatea unei game de enzime şi receptori celulari. Fenolii au proprietăţi antioxidante, foarte utile sănătăţii umane.

De asemenea, echinaceea conţine alchilamide sau alcamide care au efect asupra sistemului imunitar, polizaharide, glicoproteine şi derivaţi ai acidului cafeic.

Eficienţa echinaceei, între mit şi realitate

În majoritatea cazurilor, beneficiile echinaceei nu sunt dovedite ştiinţific, iar studiile se contrazic în privinţa eficienţei acestei plante în combaterea răcelilor.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Farmacie Connecticut School au analizat 12 studii despre efectele echinaceei asupra riscului de răceală. Ei au concluzionat că echinaceea poate diminua cu aproximativ 58 la sută şansele ca o persoană să răcească. De asemenea, aceştia au descoperit că remediul cu echinaceea scurtează perioada de manifestare a simptomelor cu aproape două zile.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health au arătat că echinaceea nu are un impact semnificativ asupra răcelii comune şi doar reduce perioada de manifestare a simptomelor cu cel mult o jumătate de zi.

De aceeaşi părere sunt şi oamenii de ştiinţă canadieni care au arătat că ginsengul este cel care reduce frecvenţa răcelilor, nu echinaceea.

Echinaceea, aliat tradiţional de nădejde în lupta cu bolile

Chiar şi aşa, echinaceea continuă să fie folosită în toată lumea ca supliment în tratarea mai multor boli şi afecţiuni. Ea este utilizată în combaterea indigestiei acide, sindromului de oboseală cronică, difteriei, ameţelii, herpesului genital, migrenelor, durerii, reumatismului, gripei, infecţiilor tractului urinar.

Eficientă sau nu, echinaceea poate fi savurată într-un ceai cald într-o zi ploioasă, iar cu puţin noroc, ne poate proteja şi de răceli şi gripe.

Taguri articol: boli şi afecţiuni remedii naturiste raceala si gripa

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45769 vizite | 8488 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.