Cât de gravă este somnolenţa la volan. Poate provoca tragedii!
Sursa de Sănătate logo

3251 vizite

10-03-2016

0 comentarii

Cât de gravă este somnolenţa la volan. Poate provoca tragedii!

Somnolenţa la volan este o tulburare care apare din cauza sindromului de apnee în somn şi este responsabilă de majoritatea accidentelor rutiere, mai ales pentru cele care au loc pe timp de noapte. Persoanele care prezintă această afecţiune au somnul fragmentat din cauza unor pauze în respiraţie şi, ca urmare, dorm, dar nu se odihnesc. Bolnavii cu apnee obstructivă au perioade de oprire a respiraţiei în timpul somnului cu durata de peste 10 secunde.

Apneea în somn este o boală foarte gravă, în ciuda aparenţelor, deoarece mulţi dintre suferinzi mor în accidente de circulaţie. Unii adorm la volan, alţii fac stop cardio-respirator în somn şi foarte mulţi bolnavi dezvoltă hipertensiune arterială, rezistenţă la insulină etc.


„Majoritatea accidentelor rutiere cauzate de somnolenţă se produc între orele 2 şi 6 dimineaţa şi între 14 şi 16 după-amiaza. Între aceste ore, creierul este mai puţin alert şi mai predispus la somn. Şofatul pe timp de noapte creşte riscul de accidente rutiere de cinci-şase ori. Şoferii profesionişti, dar şi persoanele care lucrează noaptea dezvoltă o predispoziţie pentru această afecţiune. Tot aceştia fac şi cele mai multe accidente de circulaţie. Factorii care cresc riscul de accident din cauza somnolenţei, cauzată de apneea în somn, sunt şofatul fără pasageri, lipsa de experienţă a şoferului, consumul de alcool şi de droguri, şofatul imediat după masă, şofatul pe distanţe lungi, dar şi somnolenţa pasagerilor poate fi molipsitoare pentru conducătorii auto.


Conform studiilor, ţara noastră se situează pe locul cinci în topul european ca număr de accidente rutiere cauzate de somnolenţa la volan. De asemenea, studiile mai arată că aproximativ 33% dintre cei care suferă de apnee în somn au avut un accident rutier în ultimii ani”, a declarat dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumolog.

Vizita la medic, obligatorie
Persoanele care suferă de această afecţiune sunt nevoite să obţină un aviz medical favorabil înainte de eliberarea sau înnoirea permisului auto. Această regulă a apărut ca un răspuns la numărul mare de accidente auto cauzate de persoane care suferă de apnee în somn şi somnolenţă la volan. Conducătorii auto care au simptome de apnee trebuie supuşi unui consult medical, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere şi le este interzis să conducă până nu primesc confirmarea diagnosticului.
Carnetul este primit de şofer doar dacă medicul este convins că persoana respectivă urmează tratamentul prescris şi că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, iar simptomele bolii prezintă îmbunătăţiri. Pacienţii trebuie să continue vizitele la medicul specialist, cel puţin din trei în trei ani, pentru ca doctorul să fie convins că aceştia respectă tratamentul. În unele ţări din Europa, legea îi obligă pe şoferi să facă un test pentru a se putea depista dacă suferă sau nu de apnee în somn şi abia apoi să primească permisul de conducere.
„Somnolenţa ucide probabil mai multe persoane decât o face alcoolul, pentru că şoferul adormit nu pune frână”, precizează dr. Oana Deleanu, medic pneumolog.

Cum se tratează somnolenţa la volan
Ca tratament, medicii recomandă folosirea unui aparat pe timpul nopţii, care introduce în căile nazale aer cu presiune pozitivă la acelaşi nivel, atât la inspirare, cât şi la expirare. La alţi pacienţi, se recomandă diverse aparate de repoziţionare a mandibulei.
Tratamentul chirurgical este indicat doar persoanelor care nu pot aplica terapiile menţionate anterior, din diverse motive personale. Persoanelor obeze, cu afecţiuni cardio vasculare şi celor înaintate în vârstă le este contraindicată intervenţia chirurgicală, pentru a evita complicaţiile.
O altă metodă de tratament constă în scăderea greutăţii corporale, evitarea consumului de alcool sau medicamente şi evitarea şofatului în stare de oboseală.

Taguri articol: pneumolog stop cardio-respirator creier hipertensiune apnee somn

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660426 vizite | 22584 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7922 vizite | 860 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9367 vizite | 751 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000184 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671448 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660426 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.