Cele mai frecvente tulburări intestinale la copii
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

4615 vizite

17-11-2015

0 comentarii

Cele mai frecvente tulburări intestinale la copii

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Tulburările funcţionale gastrointestinale şi de motilitate intestinală la copii includ o varietate de boli digestive care pot afecta funcţionarea normală a organismului. Ele includ simptome precum durere, greaţă, stări de vomă, diaree, constipaţie, probleme ce vizează motilitatea intestinală sau o combinaţie între acestea.

Unele tulburări de acest tip sunt rare, în timp ce altele sunt mai frecvente. Tulburările funcţionale gastrointestinale pot fi motivul a cel puţin jumătate din vizitele pe care le faceţi cu cel mic la medicul pediatru, majoritatea prezentând ca simptom durerea abdominală.

Dr. Liliana Banioti, medic specialist pediatrie, precizează că una dintre cele mai frecvente tulburări intestinale înregistrate la copii este constipaţia. Totuşi, „în această perioadă s-au înregistrat multe cazuri de gastroenterită. Această boală se manifestă prin vărsături, diaree, crampe abdominale şi uneori chiar febră.”


Constipaţia, cea mai frecventă afecţiune intestinală la copii

Constipaţia la copii este o problemă des întâlnită, fiind caracterizată de obicei prin mişcări intestinaleprea raresau prin scaune uscate şi tari.

La instalarea constipaţiei la copii pot contribui mai mulţi factori. Printre cauzele cele mai obişnuite putem menţiona învăţarea celui mic să meargă singur la toaletă mult prea devreme şi schimbările din alimentaţie. Din fericire, majoritatea cazurilor de constipaţie la copii sunt temporare.

Dr. Liliana Banioti menţionează că, în cazul copiilor, „constipaţia are la bază un dezechilibru alimentar dintre proteine şi fibre, acestea din urmă fiind mult prea puţine.”

De aceea, este important să vă încurajaţi copilul să mănânce mai multe fructe şi legume şi să bea mai multe lichide. Dacă medicul aprobă, uneori puteţi trata constipaţia prin administrarea de laxative.

Simptomele constipaţiei la copii pot include:

Copilului îi poate fi teamă de durerea resimţită în timpul mişcărilor intestinale, aşa că va încerca să evite să meargă la toaletă, încrucişându-şi picioarele, răsucindu-şi corpul sau schimbându-şi expresia feţei.

Cu toate că este frecventă la copii, de cele mai multe ori, constipaţia nu este un motiv de îngrijorare. Totuşi, constipaţia cronică poate duce la complicaţii sau poate fi un simptom al altor afecţiuni. Prezentaţi-vă cu cel mic la medic dacă au trecut două săptămâni, iar constipaţia persistă sau este însoţită de febră, vomă, sânge în scaun, umflarea abdomenului, scădere în greutate, fisuri anale sau prolaps rectal.

Remedii naturale şi homeopate pentru constipaţia la copii

Uleiul de măsline, sucul de lămâie cu apă caldă, melasa brună, fructele, legumele, cerealele integrale şi, nu în ultimul rând, mişcarea contribuie la combaterea constipaţiei la copii. De asemenea, există şi soluţii homeopate care sunt 100% naturale şi nu pun în pericol în nici un fel sănătatea celor mici. Iată câteva sugestii:


Gastroenterita

Gastroenterita este o infecţie la nivelul intestinelor. Cauzează diaree şi poate da şi stări de greaţă (vomă) şi dureri abdominale. În majoritatea cazurilor, infecţia dispare în câteva zile, dar uneori durează mai mult. Riscul major pe care îl ridică este deshidratarea.

„În cazul în care gastroenterita este virală, tratamentul acesteia implică adoptarea unui regim biodietetic şi multă hidratare, iar în cazuri mai rare sunt necesare internările la un spital de boli infecţioase”, precizează dr. Liliana Banioti.

Mulţi copii prezintă cel puţin un episod pe an de gastroenterită. Poate debuta cu dureri abdominale uşoare şi diaree şi ajunge la stări de vomă care durează mai multe zile şi diaree severă. Gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii şi alţi microbi.

De obicei, boala este provocată de un virus cunoscut sub numele de rotavirus. Vestea bună este că după o infecţie cu acest virus, organismul devine imun la el. De asemenea, gastroenterita poate fi cauzată de un grup de virusuri numite adenovirusuri. Ele se răspândesc foarte repede, mai ales în colective mari, de exemplu în şcoli sau spitale.

Gastroenterita mai poate fi provocată şi de consumul alimentelor infectate cu bacterii precum Campylobacter, Salmonella şi Escherichia coli (E. coli), dar şi paraziţi. Apa contaminată cu bacterii sau cu alţi microbi poate fi o sursă de infecţie.

Remedii naturale şi homeopate pentru gastroenterită

Gastroenterita poate fi vindecată făcând schimbări în alimentaţia copilului. În primul rând, oferiţi-i multe lichide, de preferat apă sau supă de pui. Dacă îi este greaţă, cel mic nu trebuie forţat să mănânce. Printre alimentele care îl pot ajuta să se simtă mai bine, enumerăm bananele care sunt o sursă bună de potasiu (care este eliminat prin diaree), orezul alb (cel brun are prea multe fibre), pâinea prăjită. Evitaţi să-i oferiţi copilului produse lactate, alimente bogate în fibre sau mezeluri.

Dacă simptomele gastroenteritei se agravează, medicamentele homeopate vă pot deveni aliaţi de nădejde. Arsenicum Album, Ipeca, Nux vomica şi-au dovedit eficienţa în cazurile de gastroenterită, precum şi a altor boli ale sistemului digestiv.

Tulburările intestinale sunt cele mai des întâlnite afecţiuni la copii. „Uneori, indiferent de boala de care suferă, copiii mici spun că îi doare burtica. Totodată, 90% din cauzele durerilor abdominale nu au cauză.”, afirmă dr. Liliana Banioti.

În Statele Unite, în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 200 de cazuri noi de pseudoobstrucţie intestinală la copii. Boala Hirschprung este întâlnită la unul din 5000 nou-născuţi. Pe de altă parte, unele tulburări gastrointestinale sunt destul de obişnuite. Constipaţia şi/sau encoprezisul afectează aproximativ 10-25% dintre copiii care merg la pediatru.

Rata instalării sindromului de colon iritabil la copii este similară cu cea din cazul adulţilor. Alte tulburări gastrointestinale frecvent întâlnite la copii sunt regurgitarea la bebeluşi, constipaţia, dispepsia funcţională (dureri abdominale recurente).

Taguri articol: pediatrie boli şi afecţiuni boli de stomac

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

217214 vizite | 92519 comentarii

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

107290 vizite | 87475 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

401774 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1389432 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

975757 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

654310 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

563738 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

501462 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.