Ipeca (Cephalis ipecacuanha, sau Psychotria ipecacuanha) este o planta originara din Brazilia, de la care se folosesc in scop medicinal radacinile.
Substante active
Radacina de ipeca are un continut mare de alcaloizi dintre care mai importanti sunt emetina, cefelina si psihotrina. Mai contine acid ipecacuanic de natura taninica, acizi organic!, rasini, gume, substante glucidice, saponine.
Actiune, proprietati
Principiile active din radacina de ipeca fluidifica secretiile mucoaselor si au proprietati expectorante. In doze mari, excita centrul vomei, irita mucoasa stomacului, declanseaza senzatia de voma si produce varsaturi. In unele cazuri, dozele mari pot sa declanseze si diaree. Emetina din radacina de ipeca are si un efect amoebicid, totusi, dozele netoxice pentru organismul uman nu sunt eficiente decat impotriva formelor vegetative ale parazitului, nu si impotriva chisturilor.
Indicatii terapeutice
Preparatele farmaceutice din radacina de ipeca sunt folosite in infectiile respiratorii, pentru fluidificarea secretiilor din bronhii. Pulberea din radacina de ipeca a fost folosita si in cura de dezin-toxicare a alcoolicilor.
Preparare si administrare
Preparatele din radacina de ipeca se administreaza numai la indicatia si in doza prescrisa de medic. Doza expectoranta la adulti este de 0,05-0,10 g de pulbere si se administreaza fractional pentru a nu provoca greturi sau varsaturi.
Precautii, contraindicatii, efecte adverse
Dozele prea mari due la aparitia senzatiei de grea|ta si la varsaturi. S-au semnalat si cazuri de reactii alergice.
Preparatele din ipeca sunt contraindicate la persoanele in varsta, la cei slabiti, la pacientii cu boli de inima, la femeile insarcinate.