Dramatism extrem! Mor copii în maternităţi şi nimănui nu-i pasă
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

11939 vizite

17-11-2016

66 comentarii

Dramatism extrem! Mor copii în maternităţi şi nimănui nu-i pasă

Peste 20.000 de bebeluşi se nasc, anual, înainte de termen, în România, potrivit statisticilor recente. Prematuritatea şi complicaţiile acesteia reprezintă cauza principală a deceselor copiilor sub 5 ani. Complicaţiile prematurităţii sunt o cauză majorăde morbiditate şi mortalitate perinatală şi cu serioase consecinţe pentru familiile afectate.

Potrivit dr. Vlad Tica, medic specialist obstetrică şi ginecologie, o parte dintre factorii care duc la creşterea numărului de naşteri premature sunt: vârsta prea fragedă sau prea înaintată a gravidelor, lipsa educaţiei medicale, precum şi lipsa monitorizării pe tot parcursul sarcinii. Astfel, un număr foarte mare de femei însărcinate ajung în sala de naşteri fără să fi făcut un singur control la medicul specialist pe parcursul sarcinii.


Aşadar, medicii specialişti sunt de părere că monitorizarea sarcinii şi efectuarea analizelor prescrise de medicul curant pot scoate în evidenţă dacă o femeie însărcinată este predispusă să nască prematur, evitând acest lucru pe cât se poate. Aceasta este cauza naşterilor premature, însă nu şi a ratei mare de mortalitate a nou-născuţilor prematur.


În prezent, şansele de supravieţuire ale unui nou-născut prematur sunt mult mai mari decât în trecut, datorită progreselor realizate în secţiile de terapie intensivă a nou-născuţilor. Cu toate acestea, majoritatea maternităţilor sunt slab dotate, fără aparatură de profil şi cu personal medical specializat insuficient. Deşi se găsesc bani pentru tot felul de proiecte, care nu sunt neapărat necesare şi în niciun caz vitale, salvarea vieţii copiilor nou-născuţi nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile în domeniu.


„Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă, 13% dintre maternităţi nu au niciun incubator standard pentru prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Aceste aparate sunt esenţiale în primele zile de viaţă ale copiilor născuţi înainte de termen. Dotarea corespunzătoare a maternităţilor înseamnă şansa prematurilor la un viitor mai bun”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte al organizaţiei „Salvaţi Copiii România”.


Echipament foarte vechi sau… inexistent


La nivel naţional, se recunoaşte un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou născuţi şi de linii de gardă pentru neonatologie. Liniile de gardă de Terapie intensivă (ATI) şi neonatologie sunt aproape inexistente în maternităţi, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de doar 1,5. Echipamentul existent este insuficient sau foarte vechi, în multe cazuri. Aceste unităţi medicale trebuie să primească incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilaţie sau alte echipamente performante, necesare salvării vieţilor bebeluşilor născuţi prematur.


„Prematuritatea nu este o simplă boală, nu este pur şi simplu naşterea înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină. Înseamnă imaturitatea tuturor sistemelor şi organelor, a organismului, cu atât mai mare cu cât naşterea se produce mai devreme în timpul sarcinii. Prematurii au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, specialişti, familie, prieteni, toţi cei care pot ajuta şi pot face ceva, oricât de mic, pentru ca prematuritatea să nu mai fie principala cauză de deces, în primul an de viaţă. În condiţii moderne de îngrijire şi tratament, şansa acestor copii la o viaţă normală creşte exponenţial, precum şi şansa familiilor lor să se bucure de un copil sănătos şi normal”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, medic primar neonatolog.


v v v


În prezent, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa, se urmăreşte reconstrucţia, cu dotările implicite, a Secţiei de Terapie Intensivă-Neonatologie, proiect ce urmăreşte scăderea ratei morbidităţii şi mortalităţii infantile neonatale, de la nivelul judeţului Constanţa şi nu numai.

Taguri articol: stiri medicale analize ginecologie gravide maturitate neonatologie obstetrică-ginecologie tratament personal proiect judeţean prematur nou născuţi echipamente prematuritate naşterea

Comentează aici

22 comentarii

29 aprilie
Jhfnnm
Mrlflr xanvde

order mobic 15mg online - <a href="https://moboxsin.com/abtamsulosin/">flomax online order</a> buy flomax generic

23 aprilie
Anungi
Sekevr lybeco

esomeprazole 20mg ca - <a href="https://anexamate.com/topiramate/">order topamax</a> imitrex 50mg cost

23 aprilie
Dshpaf
Bvnqyi idepyj

levaquin generic - <a href="https://levodarin.com/">cheap levaquin 250mg</a> ranitidine 150mg ca

19 aprilie
Dspnox
Veqedk vxiahg

order medex sale - <a href="https://coumamide.com/">medex over the counter</a> how to get losartan without a prescription

16 aprilie
Vahksw
Nterjf okcgyb

order inderal 20mg online cheap - <a href="https://indexatenol.com/clopidogrel/">buy plavix no prescription</a> methotrexate 5mg uk

15 aprilie
Lgaxyh
Rgcuut omgpez

order domperidone 10mg sale - <a href="https://domperycin.com/sumycin/">oral tetracycline</a> purchase cyclobenzaprine online cheap

7 aprilie
Mviifk
Bspqhd keruvh

domperidone oral - <a href="https://domperycin.com/">purchase domperidone generic</a> purchase cyclobenzaprine pill

5 aprilie
Wqkbly
Rmiwra hgywyx

zovirax 800mg tablet - <a href="https://aclovirzov.com/rosuvastatin/">rosuvastatin oral</a> rosuvastatin for sale online

30 martie
Nmkfng
Kusfqd keenbd

buy generic cytotec online - <a href="https://cytenica.com/cardizem/">diltiazem ca</a> buy diltiazem pills for sale

28 martie
Upakrd
Sfxevk pepaty

desloratadine 5mg drug - <a href="https://desloritin.com/ardapoxetine/">dapoxetine 60mg brand</a> order dapoxetine 60mg online

123

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46247 vizite | 8566 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001427 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.