Gutuile - zece beneficii pentru sănătate
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

2156 vizite

13-11-2015

0 comentarii

Gutuile - zece beneficii pentru sănătate

Parfumată şi cu un gust dulce-acrişor, cu pulpa tare şi uşor înecăcioasă, dar plină de suc şi vitamine, gutuia este unul dintre cele mai îndrăgite fructe ale acestui anotimp. Stratul fin de puf care acoperă coaja galbenă ca frunzele de toamnă ascunde beneficii pentru sănătatea noastră.

1. Gutuia este alegerea perfectă dacă doriţi să mâncaţi ceva bun, dar ţineţi la siluetă. Acest fruct are un aport caloric scăzut: 100 g conţine doar 57 calorii!
2. Gutuia conţine mai mulţi antioxidanţi polifenolici vitali, în concentraţii mai mari decât în cazul merelor şi perelor. Acest fruct este practic un depozit de fitonutrienţi vitali ca fibrele, mineralele şi vitaminele.
3. Pulpa şi coaja de gutuie conţin o cantitate mare de fibre alimentare.
4. Gutuia este un aliat de nădejde în prevenirea cancerului! Granulele pe care le găsiţi în pulpă conţin compuşi astringenţi cunoscuţi sub denumirea de tanine, catehine şi epicatehine. Aceştia se prind de toxinele care cauzează cancerul de colon, protejând totodată mucoasa de boala inflamatorie intestinală şi diverticulită.
5. Gutuia scade colesterolul rău! Taninele din gutuie contribuie la reducerea greutăţii corporale şi la diminuarea nivelului de colesterol de tip LDL.
6. Gutuia ne ajută în lupta cu răcelile! Acest fruct este o sursă bogată de vitamina C: 100 g de gutuie furnizează 15 mg de vitamina C, echivalentul a 25% din doza zilnică recomandată. Vitamina C contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism, creşte imunitatea, scăzând frecvenţa infecţiilor virale şi a bolilor inflamatorii.
7. Gutuia este o sursă excelentă de minerale precum cuprul, fierul, potasiul şi magneziul, precum şi de vitamine din complexul B, ca tiamina, riboflavina şi piridoxina (vitamina B6).
8. Consumul de gutuie ajută în prevenirea bolilor de inimă! Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de potasiu care contribuie la relaxarea arterelor şi a vaselor de sânge, efectul fiind resimţit în întregul sistem cardiovascular.
9. Deşi studiile continuă, cel mai probabil gutuia are şi proprietăţi anti-alergenice şi antiinflamatorii.
10. Extractul de seminţe de gutuie, dar şi fructul ca atare, pot fi utilizate în tratarea cistitei şi dermatitei atopice.

Noi v-am spus doar zece beneficii, restul vă lăsăm să le descoperiţi singuri când savuraţi acest fruct miraculos!

Taguri articol: remedii naturiste colesterol imunitate vitamine alergeni nutrienţi

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655992 vizite | 13571 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7451 vizite | 559 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8855 vizite | 465 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429040 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000140 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655992 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.