La menopauză, încotro?
Sursa de Sănătate logo

LA MENOPAUZA

 LA MENOPAUZA
Homeopatie

1196 vizite

05-01-2012

0 comentarii

La menopauză, încotro?

Articol publicat de Dr. Katy BLACIOTI
Practic, menopauza reprezintă dispariţia fiziologică a ciclului menstrual şi, implicit, scăderea secreţiei de hormoni estrogeni, fiind recunoscută drept o încercare dificilă pentru orice femeie. Din fericire, există tratamente care îi ameliorează considerabil efectele, cele mai des întâlnite stări postmenopauză fiind bufeurile, urmate de transpiraţii abundente, care pot dura între unul şi cinci ani. De asemenea, alte urmări ale menopauzei pot fi şi stările de emotivitate crescută, iritabilitate, deprimare, instabilitate psihică însoţită de stări de plâns; insomnii, ameţeli, palpitaţii, dureri musculare sau articulare, cistite repetate etc. De câţiva ani, însă, există o „armă“ contra acestor efecte neplăcute: terapia de substituţie hormonală (TSH), ce constă în administrarea de estrogen şi progesteron încă din perioada de premenopauză. În prezent, există peste 40 de preparate, majoritatea conţinând estrogeni derivaţi din soia. Atenţie, însă, TSH trebuie prescrisă numai de către medic, pentru că are şi riscuri, nicidecum administrate după ureche. Referitor la alimentaţie, se recomandă o dietă bogată îndeosebi în calciu (produse lactate, salată verde, spanac, broccoli, ardei gras), în fitoestrogeni (produse pe bază de soia, cereale, năut, fasole, mazăre, linte), evitarea cafelei, zahărului, mâncărurilor grase sau prea condimentate, băuturilor carbogazoase, a sării, având grijă ca greutatea corporală să se menţină în limite normale. Din când în când se pot lua suplimente de vitamine (A, C, E, complex B) şi minerale (calciu, magneziu, seleniu, zinc), dar e bine să vă consultaţi cu medicul. Exerciţiile fizice, de asemenea, sunt esenţiale în menţinerea unui bun tonus fizic şi psihic.
Taguri articol: breaking

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658011 vizite | 15239 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8934 vizite | 521 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429095 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658011 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.