Sindromul care te macină pe interior. Adesea este confundat cu stresul sau cu oboseala cronică
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

3217 vizite

18-04-2017

0 comentarii

Sindromul care te macină pe interior. Adesea este confundat cu stresul sau cu oboseala cronică

Sindromul de Burnout (ardere internă) este o stare de epuizare emoţională, mentală şi fizică produsă de o perioadă prelungită de stres, care afectează calitatea vieţii şi poate duce până la moarte.

Sindromul de Burnout nu este nici stres, nici oboseală, însă le cuprinde pe ambele, amplificând simptomele la un nivel critic. Există diferenţe între stresul critic şi sindromul Burnout.

Stresul este reprezentat de hiperactivitate, o senzaţie permanentă de agitaţie; implicare excesivă, suprasolicitare fizică şi psihică, consum mare de energie; supraexcitare emoţională; pierderea energiei; produce mai ales daune fizice; poate conduce la moarte prematură.
Pe de altă parte, Sindromul Burnout include: pierderea motivaţiei, a speranţei şi a idealurilor; lipsa implicării, dezangajare, abandon; amorţire emoţională; delăsare, neajutorare, senzaţia de „copleşire”; produce mai ales daune psihice şi emoţionale; poate conduce la senzaţia că viaţa nu merită trăită şi, ca urmare, la sinucidere.

Acest sindrom se diferenţiază de stres şi oboseala cronică prin simptomele fizice, comportamentale şi emoţionale pe care le prezintă persoanele afectate: senzaţia permanentă de oboseală, vlăguire; imunitate scăzută, îmbolnăviri frecvente, boli cronice; dureri de cap, de spate şi musculare frecvente; schimbări ale apetitului alimentar şi sexual, precum şi ale obiceiurilor de somn, insomnii şi parasomnii; dificultăţi de concentrarea atenţiei şi tulburări de memorie, dificultăţi de raţionalizare; reacţii hormonale, cardiace, digestive, de ritm respirator şi psihosomatice; senzaţia de eşec şi lipsa de încredere în sine; sentimente de neajutorare, copleşire, hipervigilenţă; detaşare de ceilalţi oameni şi de lume în general; pierderea motivaţiei şi entuziasmului; abordare negativistă şi cinică; imposibilitatea de a fi satisfăcut (nimic nu este suficient de bun); căutarea singurătăţii prin izolarea frecventă de colegi, familie, prieteni; retragerea din diferite activităţi alteori plăcute, refuzul responsabilităţilor; consumul excesiv de mâncare, băuturi alcoolice, tutun sau droguri; revărsarea frustrărilor necontrolat, accese de furie şi învinovăţirea celorlalţi; absenteismul de la locul de muncă sau scurtarea programului de lucru, venind târziu şi plecând devreme, scăderea eficienţei şi randamentului în îndeplinirea sarcinilor.

Care sunt cauzele care pot duce la Burnout

Cauzele pot ţine de mediul profesional, dar şi de stilul de viaţă: suprasolicitare; volum mare de muncă; presiunea timpului; program de lucru prelungit; evenimente cu impact emoţional negativ; lipsa de apreciere la nivelul aşteptat; mediul de lucru ostil, relaţiile nesatisfăcătoare cu colegii; insuficienţa timpului liber; insuficienţa implicării în activităţi relaxante şi în activităţi sociale; lipsa suportului social şi familial adecvat; nerespectarea timpului necesar de somn.

Persoanele cu Sindrom Burnout sunt perfecţioniste, au nevoia excesivă de a deţine controlul, aşteaptă recompense imediate, au entuziasm şi aşteptări nerealiste, stabilitatea emoţională scăzută, capacitate slabă de adaptare, toleranţă scăzută la frustare, neîncredere în sine, tendinţa de a aştepta şi a cere prea mult de la sine şi de la ceilalţi.

Oricine poate fi afectat de acest sindrom!

Personalitatea este o structură de gânduri, emoţii, sentimente şi comportamente, stabilă pe tot parcursul vieţii. În funcţie de tipul de personalitate se poate identifica reacţia la stres, tipurile de relaţii pe care le creează individul în societate, nevoile sale, capacitatea de a le satisface şi vulnerabilitatea la dezvoltarea sindromului Burnout.

Tipurile de personalitate vulnerabile la Burnout sunt: anxioasă (îşi facă griji intense, este într-o alertă permanentă); paranoică (suspicios, hipervigilent, trebuie să ştie tot, să controleze tot), obsesională ( rigiditatea în gândire, acţiune şi emoţii nu permite schimbarea); histrionică (idealist, suferinţa psihică este crescută); narcisistă (are nevoie de recunoaştere şi recunoştinţă); evitantă (hipersensibilitate, face pe plac tuturor); agresivă (dominator, controlator)

Sindromul de Burnout nu apare brusc, ci are o evoluţie insidioasă, în timp. Semnele sale par să fie simptome ale oboselii sau stresului, până când organismul cedează.

Psiholog Elena Ranga

Taguri articol: boli şi afecţiuni elena ranga sindrom stres somn simptome psiholog oboseala tulburări

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite | 32397 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8660 vizite | 1247 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

10146 vizite | 1092 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429324 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000222 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671457 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577350 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.