VIROZĂ RESPIRATORIE, RĂCEALĂ, GRIPĂ? Iată care sunt leacurile naturale pentru a învinge boala
Sursa de Sănătate logo
Remedii naturiste

2463 vizite

03-03-2016

0 comentarii

VIROZĂ RESPIRATORIE, RĂCEALĂ, GRIPĂ? Iată care sunt leacurile naturale pentru a învinge boala

Virozele respiratorii, atât la adulţi cât şi la copii, sunt afecţiuni foarte frecvente şi răspândite, mai ales în sezonul rece. Ele nu prezintă grad de risc şi, chiar şi netratate, trec de la sine deoarece organismul uman este setat pentru a lupta şi învinge singur astfel de afecţiuni. Pentru ameliorarea simptomelor şi scurtarea perioadei de manifestare a răcelii, farmaciile vă stau la dispoziţie cu sute de medicamente, ceaiuri şi alte tratamente. Însă, trebuie să ştiţi că mult mai bine este să încercaţi să învingeţi răceala cu propriile puteri, ajutaţi bineînţeles de ceva produse şi preparate pe care le foloseau şi stră, stră, străbunicii dvs.

Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru profilaxia virozelor respiratorii:

  • Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor. Mierea contine zaharuri de inalta calitate, dar si fermenti, enzime, saruri minerale si vitamine. Mierea de albine are calitati nutritive excelente si in urma studiilor, s-a demonstrat ca are si multiple actiuni terapeutice. Este recomandata pentru profilaxia infectiilor respiratorii, datorita efectului hranitor, stimulant imunitar si antimicrobian.
  • Cătina (Hippophae rhamnoides). Fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi. Catina contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele grupul B, K, F si P, acizi grasi esentiali si fitosteroli, zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, proteine si saruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier). Catina este folosita ca ali­ment si ca medicament. Are indicatii terapeutice multiple, cele mai importante fiind cele antioxidante, antitumorale, antianemice, antiaterosclerotice. In infectiile respiratorii se recomanda pentru prevenirea acestora, dar si in tratarea lor, prin intarirea capacitatii de aparare si sustinerea proceselor biologice normale. Se folosesc fructele conservate natural in miere sau sub forma de ceai, uleiul de catina sau maceratele glicerinice din mladite de catina.
  • Propolisul este un produs al stupului pe care albinele il pregatesc pentru apararea impotriva microbilor, mucegaiurilor sau a altor intrusi. Propolisul se prezinta sub forma solida, cu aspect de rasina. Contine un amestec de substante valoroase in terapeutica: flavonoide, acid ferulic, ceruri, aminoacizi, fermenti, enzime, minerale (siliciu, magneziu, cupru, fier, aur, calciu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici. Are efecte terapeutice extraordinare imunostimulante, antioxidante, antiinflamatoare, antipiretice, antibacteriene, antimicotice, antiparazitare, hepatoprotectoare, cicatrizante si antispastice. Se foloseste sub diverse forme farmaceutice: spray, tinctura, comprimate, creme, supozitoare. Pentru consolidarea imunitatii se recomanda tinctura de propolis.
  • Echinacea (Echinacea purpurea) este planta cel mai des utilizata pentru stimularea imunitatii. Se foloseste sub forma de ceai, tinctura, capsule sau sirop. Echinacea ajuta organismul sa produca mai multe celule implicate in aparare si stimuleaza celulele sistemului imunitar sa devina mai active. Extractele din radacina de echinacea au si proprietati antivirale si sunt folosite atat in preventia, cat si in tratarea virozelor.

Simţi că răceala bate la uşă? Iată care sunt primele măsuri pe care trebuie să le iei

Tratamentul prompt, din primele ore de la declansarea simptomelor de viroza, poate sa scurteze durata bolii si sa reduca gravitatea simptomelor. Iata cateva masuri utile ce trebuie aplicate inca de la debutul bolii:

Remedii naturale pentru tratarea febrei

Salcie (Salix, diferite specii). Scoarta de salcie este o sursa de salicilati, contine salicina cu roluri analgezic, antiinflamator si antipiretic puternic. Scoarta de salcie este forma naturala a aspirinei. Scade eficient febra, reduce inflamatia si combate durerea. Se foloseste scoarta de salcie sub forma de ceai sau macerat glicerinic. Deorece este amar, ceaiul se poate combina cu ghimbir sau menta, plante care reduc suplimentar febra. Nu se adminsitreaza copiilor sub 12 ani.

Creţuşca (Filipendula ulmaria). Este o alta sursa importanta de salicilati si este considerata si ea o forma naturala de aspirina. Se folosesc florile de cretusca, sub forma de infuzie sau tinctura. Reduce febra si durerea, scade inflamatia. Nu se administreaza copiilor sub 12 ani. Soc (Sambucus nigra). Este o planta aprobata de comisiile de specialitate pentru tratamentul febrei atat la adulti, cat si la copii. Se administreaza sub forma de pulbere, tinctura sau infuzie.

Socul. Ceaiul fierbinte preparat prin infuzarea florilor de soc scade rapid febra, produce vasodilatiatie si hipersudoratie. Socul are efecte terapeutice multiple in infectiile gripale: creste raspunsul imun la agresiunea virusurilor, combate inflamatia mucoaselor, reduce durerile de cap si durerile musculare.

Remedii naturale pentru tuse

Iedera (Hedera helix). Este un remediu excelent pentru tusea productiva. Contine o saponina, alfa-hederina, care are efect de fluidizare a secretiilor bronsice, ajuta expectoratia si calmeaza tusea. Extractul de iedera are si efecte antiinflamatoare si antispastice, relaxeaza musculatura bronsica si calmeaza tusea convulsiva. Se administreaza sub forma de sirop sau tinctura.

Ciuboţica-cucului (Primula oficinalis) contine flavonoizi, taninuri, saruri minerale si saponozide cu proprietati terapeutice valoroase in infectiile respiratorii. Este un excelent expectorant si secretolitic. Se utilizeaza atat florile, cat si radacina plantei, sub forma de infuzie, respectiv decoct.

Tratarea congestiei nazale

Ulei esenţial de EUCALIPT (Eucalyptus globulus). Eucaliptul este un remediu foarte important in infectiile respiratorii. Are actiune antivirala, scade febra, are efect revigorant, amelioreaza durerea de cap si decongestioneaza rapid caile respiratorii. Se foloseste uleiul esential de eucalipt sub forma de inhalatii (3-4 picaturi de ulei la 1 litru de apa clocotita).

Uleiul esenţial de LĂMÂIE (Citrus limonum) are efecte benefice in infectiile respiratorii. Reduce febra, durerea de cap si durerea in gat, ajuta la ameliorarea starii generale in cazurile de infectii ale gatului, bronsita, astm si gripa. Se poate combina cu uleiul de eucalipt in inhalatii.

Taguri articol: familie remedii naturiste raceala si gripa viroza

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659882 vizite | 16758 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7589 vizite | 667 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9017 vizite | 564 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429140 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659882 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.