CĂDEREA PĂRULUI - principalele cauze. Ce afecţiuni se pot ascunde în spatele pierderii părului
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

6720 vizite

09-11-2015

3 comentarii

CĂDEREA PĂRULUI - principalele cauze. Ce afecţiuni se pot ascunde în spatele pierderii părului

Milioane de oameni sunt afectaţi de căderea părului. Unora, părul le creşte înapoi fără să facă nimic, în timp ce alţii au nevoie de tratament pentru acest lucru. Uneori, însă, indiferent de ce remedii sau tratamente aplicăm, părul nu va creşte la loc deloc. Căderea părului, până la un anumit punct, poate fi un lucru perfect normal, însă pierderea rapidă a părului poate ascunde şi boli grave.Pentru a afla care sunt cauzele căderii părului, ar trebui să vedeţi un medic dermatolog.

Care sunt cauzele căderii parului

Motivele pentru căderea părului sunt multe. Când pierderea părului începe brusc, cauza poate fi din cauza bolii, dietei, a tratamentelor cu medicamente sau a naşterii. Dacă pierderea părului este graduală şi devine vizibilă în perioade lungi de timp, atunci căderea părului poate avea la bază o cauză ereditară. Anumite practici de îngrijirea părului, de asemenea, poate duce la pierderea vizibilă a părului.Iată mai jos câteva dintre cele mai întâlnite cauze ale pierderii părului:

Alopecia

Boală

Căderea părului poate fi primul semn al unei boli. Aproximativ 30 boli, inclusiv boli tiroidiene şi anemia, duc la căderea părului. Prin tratarea bolii, pierderea părului poate fi de multe ori oprită sau inversată.De asemenea, intervenţiile chirurgicale majore, febra mare, infecţiile severe sau chiar gripa pot duce la pierderea părului.Unele tratamente pentru cancer: radioterapie şi chimioterapie pot cauza pierderea parului. Această pierdere a părului este de multe ori temporară.

Afecţiuni ale tiroidei

Fie că este vorba despre hipotiroidism sau despre hipertiroidism, consecinţele sunt aceleaşi - căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea funcţiilor din organism, inclusiv creşterea părului. Administrarea tratamentului corespunzător în cazul afecţiunilor tiroidiene contribuie la controlarea căderii părului.

Pecinginea scalpului

Această boala este contagioasă şi frecventă la copii. Fără tratament eficace, pecinginea poate provoca calviţie. Forma sub care se manifestă este a unor pete cu cruste, un fel de petice de păr rupt pe cap, cauzate de o ciupercă. Potrivit medicului primar pediatru Chiraţa Blacioti, pecinginea se poate transmite de la un om la altul, fie prin contact direct cu persoana infectată sau prin obiecte contaminate, precum saltea, pernă, pieptene. Există şi situaţii, ce-i drept, mai rare, când ciuperca se poate transmite de la un animal infectat (pisici, câini) sau chiar din sol.

Naşterea

După naştere, unele femei se confruntă cu o cădere accentuată a părului din cauza nivelului de estrogen. Pierderea părului este temporară, iar în câteva luni părul va creşte la loc.

Menopauza

Căderea parului este comună în timpul menopauzei. Această pierdere este de multe ori temporară.

Stresul

Persoanele care se confruntă cu un eveniment traumatic (de exemplu, moartea unei persoane dragi sau divorţ) pot cauza pierderea părului.

Dieta şi alimentaţia deficitară

Tulburări de alimentaţie

Anorexia și bulimia pot cauza pierderea parului.

Medicamentele

Există multe medicamente care au ca efect secundar căderea părului; din această cauză se recomandă ca tratamentele să fie prescrise de către medici specializaţi.

Vă prezentăm o serie de medicamente care provoacă căderea părului:

• Izotretinoin si alte medicamente indicate pentru tratarea acneei;

• Medicamente hipolipemiante (clofibrat, bezafibrat);

• Warfarina si alte medicamente anticoagulante;

• Inhibitori ACE pentru hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca (captopril, enalapril);

• Antagonisti de calciu utilizati pentru reglarea tensiunii arteriale (amlodipin);

• Medicamente pentru guta (alopurinol);

• Medicamente impotriva malariei (clorochina);

• Medicamente pentru boala Parkinson (pramipexol, bromcriptin);

• Medicamente impotriva depresiei (litiu, acid valproic);

• Unele medicamente pentru chimioterapie folosite pentru tratarea cancerului;

• Medicamente pentru epilepsie (valproat de sodiu, vigabatrin);

• Medicamente in caz de afectiune tiroidiana (carbimazole, propiltiouracil);

• Anticonceptionale;

• AINS utilizate pentru tratarea reumatismelor.

Îngrijirea părului

Şampoanele sau folosirea frecventă a uscătorului de păr, a ondulatorului, plăcii de întins părul, anumite coafuri, ca de exemplu, strângerea părului în „coadă de cal” cauzează căderea părului din cauza frecării puternice a firelor de păr. Regenerarea părului presupune regenerarea foliculilor piloşi!

Tricotilomania

Tricotilomania este o afecţiune psihică caracterizată prin dorinţa obsesivă a pacienţilor de a smulge părul fie de la nivelul capului, sprâncenelor sau alte zone ale corpului. Smulgerea părului poate conduce la apariţia unor pete neuniforme pe suprafaţa afectată. Cauzele acestei afecţiuni nu sunt cunoscute.

Taguri articol: Întrebări frecvente familie boli şi afecţiuni cadere par

Comentează aici

3 comentarii

3 octombrie 2016
Denis
Cadere par

Oare suplimentele or fi bune pt oprirea caderii parului? A luat careva folixin, nanogen, aspasia sau alte produse din astea? Multumesc!

8 iulie 2016
Mirela
Caderea parului

Caderea parului e o problema extrem de delicata mai ales in randurile populatiei masculine. Daca iti pierzi parul in tinerete si increderea in fortele proprii o sa scada.

10 noiembrie 2015
chelu
subiect interesant

ar fi interesant ca un medic sa ne spuna si ce tratamente sunt bune impotriva caderii parului. multumesc

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660818 vizite | 48117 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

10256 vizite | 1599 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

13031 vizite | 1375 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429577 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000305 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671487 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660818 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577385 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.