Moft sau necesitate? "Fără gluten", o modă care nu este pentru toată lumea
Sursa de Sănătate logo
Remedii naturiste

2869 vizite

16-02-2016

2 comentarii

Moft sau necesitate? "Fără gluten", o modă care nu este pentru toată lumea

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Pâinea constituie, prin tradiţie, baza alimentaţiei românilor, deşi astăzi se găseşte tot mai rar un astfel de produs care să respecte reţeta clasică şi simplă de odinioară. Industria produselor de panificaţie s-a dezvoltat foarte mult, în aşa fel încât cerealele în sine sunt modificate pentru a da naştere unor produse cât mai apetisante, nu neapărat şi sănătoase.
„Fără gluten” este promisiunea pe care o fac mulţi producători către consumatorii cu boală celiacă sau care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos. Dr. Cătălina Rudencu, medic nutriţionist şi membru fondator al Asociaţiei Eduvit, ne lămureşte cum a ajuns glutenul o ameninţare pentru sănătate şi ce trebuie să facem dacă suspectăm o intoleranţă.

Ce este glutenul?
În ultima vreme circulă o modă de evitare a produselor ce conţin gluten pe care o adoptă mulţi dintre cei care doresc o alimentaţie cât mai naturală şi sănătoasă, deşi foarte puţini ştiu cu adevărat ce este glutenul şi care este rolul lui.
În termeni simpli, glutenul este acea substanţă care face pâinea şi produsele de patiserie să fie pufoase şi elastice. Boabele de grâu, orz, secară şi chiar ovăz îl conţin în mod natural în cantităţi mai mici sau mai mari. Avansarea tehnologiei în agricultură şi cererea de pe piaţă a unor produse cât mai apetisante au influenţat procentul de gluten din cereale, în sensul în care au apărut soiuri care îl conţin în cantităţi mari.

„Cerealele care se găsesc acum pe piaţă sunt mult modificate faţă de ce exista în trecut. Grâul care ajunge la moară şi nu conţine o cantitate mare de gluten este respins”, declară dr. Cătălina Rudencu.

CITEŞTE ŞI:MIHAELA BILIC - Cât de sănătoase sunt cerealele? "Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai"

Celiacii, victimele industriei alimentare

Cerealele au intrat relativ târziu în alimentaţia omului. Chiar şi aşa, consumul de cereale se află la baza unei diete sănătoase, fapt ce le face extrem de populare.
Potrivit specialistului, „omul nu se naşte cu intoleranţă la gluten, ci o capătă în timp din cauza consumului permanent de produse bogate în acest compus”. Astfel, se poate spune că modificarea structurii naturale a cerealelor şi mărirea procentului de gluten pe care îl conţin joacă un rol crucial în dezvoltarea intoleranţei la gluten.

„Intoleranţa la gluten apare atunci când organismul nu mai dispune de enzimele necesare digestiei pâinii şi produselor făinoase ce conţin gluten”, precizează dr. Cătălina Rudencu.

Practic, alimentaţia bogată în gluten produce modificări la nivelul organismului nostru şi îl determină să dezvolte o intoleranţă.

Cine trebuie să elimine glutenul
Nu toate persoanele suferă de intoleranţă la gluten, astfel încât nu toată lumea trebuie să treacă la o dietă care să elimine în totalitate acest compus.
Conform nutriţionistului, boala celiacă sau intoleranţa la gluten poate fi recunoascută după anumite semne. „Ingerarea glutenului în cazul persoanelor cu intoleranţă duce la balonări, dureri abdominale şi tulburări de tranzit intestinal”, declară dr. Cătălina Rudencu. Ignorată şi netratată, intoleranţa la gluten poate duce la suferinţa întregului organism, afectând grav sănătatea.
Chiar dacă există nişte simptome evidente Numai un medic poate pune un diagnostic corect, în urma efectuării unor analize medicale de specialitate.

„Recomand pacienţilor mei să se adreseze unor laboratoare şi cabinete specializate, unde se efectuează teste de intoleranţă alimentară”, precizează nutriţionistul. Pe baza rezultatelor se va stabili un tratament care va presupune eliminarea totală din alimentaţie a produselor care conţin gluten, pe o perioadă nedeterminată sau limitată, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

Cei care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos şi să prevină boala celiacă, trebuie să consume cereale, de preferat integrale, în cantităţi moderate.

Taguri articol: alimentatie remedii naturiste gluten boala celiacă alimentaţia stil de viaţă sănătos diete cereale

Comentează aici

2 comentarii

26 februarie 2016 Vasilica
Colaborare cu câştiguri din prima lună! 100-285 de euro lunar!

Colaborare cu câştiguri din prima lună! 100-285 de euro lunar! Selectăm urgent persoane din toate localităţile ţării, pentru colaborare part-time sau full-time. Câştigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima lună, iar activitatea este extrem de simplă. Garantăm seriozitate maximă şi cerem acelaşi lucru. Pentru mai multe informaţii, solicitaţi acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: vasilica.florina@gmail.com

17 februarie 2016 ruslan
COLABORARE

Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: ruslan.croitor@mail.ru

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

200037 vizite | 92517 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

385539 vizite | 48305 comentarii

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

54263 vizite | 42721 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1379855 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

971888 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

646931 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

560101 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

498314 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.