Moft sau necesitate? "Fără gluten", o modă care nu este pentru toată lumea
Sursa de Sănătate logo
Remedii naturiste

3432 vizite

16-02-2016

89 comentarii

Moft sau necesitate? "Fără gluten", o modă care nu este pentru toată lumea

Pâinea constituie, prin tradiţie, baza alimentaţiei românilor, deşi astăzi se găseşte tot mai rar un astfel de produs care să respecte reţeta clasică şi simplă de odinioară. Industria produselor de panificaţie s-a dezvoltat foarte mult, în aşa fel încât cerealele în sine sunt modificate pentru a da naştere unor produse cât mai apetisante, nu neapărat şi sănătoase.
„Fără gluten” este promisiunea pe care o fac mulţi producători către consumatorii cu boală celiacă sau care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos. Dr. Cătălina Rudencu, medic nutriţionist şi membru fondator al Asociaţiei Eduvit, ne lămureşte cum a ajuns glutenul o ameninţare pentru sănătate şi ce trebuie să facem dacă suspectăm o intoleranţă.

Ce este glutenul?
În ultima vreme circulă o modă de evitare a produselor ce conţin gluten pe care o adoptă mulţi dintre cei care doresc o alimentaţie cât mai naturală şi sănătoasă, deşi foarte puţini ştiu cu adevărat ce este glutenul şi care este rolul lui.
În termeni simpli, glutenul este acea substanţă care face pâinea şi produsele de patiserie să fie pufoase şi elastice. Boabele de grâu, orz, secară şi chiar ovăz îl conţin în mod natural în cantităţi mai mici sau mai mari. Avansarea tehnologiei în agricultură şi cererea de pe piaţă a unor produse cât mai apetisante au influenţat procentul de gluten din cereale, în sensul în care au apărut soiuri care îl conţin în cantităţi mari.

„Cerealele care se găsesc acum pe piaţă sunt mult modificate faţă de ce exista în trecut. Grâul care ajunge la moară şi nu conţine o cantitate mare de gluten este respins”, declară dr. Cătălina Rudencu.

CITEŞTE ŞI:MIHAELA BILIC - Cât de sănătoase sunt cerealele? "Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai"

Celiacii, victimele industriei alimentare

Cerealele au intrat relativ târziu în alimentaţia omului. Chiar şi aşa, consumul de cereale se află la baza unei diete sănătoase, fapt ce le face extrem de populare.
Potrivit specialistului, „omul nu se naşte cu intoleranţă la gluten, ci o capătă în timp din cauza consumului permanent de produse bogate în acest compus”. Astfel, se poate spune că modificarea structurii naturale a cerealelor şi mărirea procentului de gluten pe care îl conţin joacă un rol crucial în dezvoltarea intoleranţei la gluten.

„Intoleranţa la gluten apare atunci când organismul nu mai dispune de enzimele necesare digestiei pâinii şi produselor făinoase ce conţin gluten”, precizează dr. Cătălina Rudencu.

Practic, alimentaţia bogată în gluten produce modificări la nivelul organismului nostru şi îl determină să dezvolte o intoleranţă.

Cine trebuie să elimine glutenul
Nu toate persoanele suferă de intoleranţă la gluten, astfel încât nu toată lumea trebuie să treacă la o dietă care să elimine în totalitate acest compus.
Conform nutriţionistului, boala celiacă sau intoleranţa la gluten poate fi recunoascută după anumite semne. „Ingerarea glutenului în cazul persoanelor cu intoleranţă duce la balonări, dureri abdominale şi tulburări de tranzit intestinal”, declară dr. Cătălina Rudencu. Ignorată şi netratată, intoleranţa la gluten poate duce la suferinţa întregului organism, afectând grav sănătatea.
Chiar dacă există nişte simptome evidente Numai un medic poate pune un diagnostic corect, în urma efectuării unor analize medicale de specialitate.

„Recomand pacienţilor mei să se adreseze unor laboratoare şi cabinete specializate, unde se efectuează teste de intoleranţă alimentară”, precizează nutriţionistul. Pe baza rezultatelor se va stabili un tratament care va presupune eliminarea totală din alimentaţie a produselor care conţin gluten, pe o perioadă nedeterminată sau limitată, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

Cei care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos şi să prevină boala celiacă, trebuie să consume cereale, de preferat integrale, în cantităţi moderate.

Taguri articol: alimentatie remedii naturiste gluten boala celiacă alimentaţia stil de viaţă sănătos diete cereale

Comentează aici

54 comentarii

16 iulie
ConnieRam
Phlgxw honiwv

This is the tolerant of post I turn up helpful. https://gnolvade.com/es/doxicicline-comprar-online/

16 iulie
cgdx2
Eqmhtz jaizlf

buy cialis viagra levitra - <a href="https://strongvpls.com/">strong vpls</a> viagra pfizer 50 mg

14 iulie
ConnieRam
Qrpzah fpquvv

buy ranitidine 300mg online cheap - https://aranitidine.com/ ranitidine for sale online

14 iulie
awgz1
Ezyrhh tskigm

generic cialis tadalafil 20mg reviews - <a href="https://strongtadafl.com/">cialis insurance coverage blue cross</a> tadalafil how long to take effect

12 iulie
9vhrk
Rxkjqk mfvsyt

tadalafil tablets 20 mg reviews - https://ciltadgn.com/# where can i buy cialis online in australia

11 iulie
yv5qc
Dpgkwk whoygq

cenforce 100mg pill - <a href="https://cenforcers.com/">click</a> cenforce 100mg tablet

9 iulie
qvc5h
Tmvqqd wfgzlm

fluconazole 100mg uk - <a href="https://gpdifluca.com/">diflucan generic</a> brand diflucan 100mg

4 iulie
mu125
Gmsmze pnxjck

amoxicillin online buy - https://combamoxi.com/ buy amoxil tablets

3 iulie
76cqg
Jdeyis aikdjm

best ed medication - https://fastedtotake.com/ medicine for impotence

30 iunie
sb9bu
Cstxpf fsfhli

mobic 15mg price - https://moboxsin.com/ order mobic 15mg online

123...6

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661973 vizite | 57223 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

119751 vizite | 22379 comentarii

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

528264 vizite | 2592 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1432852 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1002884 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671753 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661973 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

579625 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.