Cum tratăm giardioza la copii
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

4357 vizite

16-11-2015

0 comentarii

Cum tratăm giardioza la copii

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Giardioza, o boală care afectează tractul digestiv (stomacul şi intestinele), este cauzată de un parazit microscopic numit Giardia lamblia. Acesta se ataşează de mucoasa intestinului subţire, unde împiedică absorbţia normală a lipidelor şi carbohidraţilor din alimentele digerate.

Giardia este una dintre principalele cauze ale diareei în Statele Unite şi se răspândeşte prin apa contaminată. Poate supravieţui cantităţilor normale de clor utilizat în purificarea apei potabile şi poate trăi mai mult de două luni în apă rece. Cel puţin zece dintre paraziţii microscopici prezenţi într-un pahar cu apă pot cauza giardioză persoanei care îl bea.

Copiii mici sunt mai predispuşi decât adulţii la giardioză, fapt ce i-a determinat pe unii experţi să creadă că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nostru dezvoltă treptat o formă de imunitate la acest parazit.


Diareea, primul semn de giardioză

Atunci când parazitul generează simptome, boala debutează de obicei cu diaree apoasă severă, fără sânge sau mucus. Giardioza afectează capacitatea organismului de a absorbi lipidele din alimente, aşadar diareea conţine grăsimi neabsorbite. Acest lucru înseamnă că scaunul pluteşte, are un aspect lucios şi un miros foarte urât.

Alte simptome includ:

Aceste simptome pot dura cinci până la şapte zile. Dacă durează mai mult, copilul poate pierde în greutate sau poate prezenta simptome de malnutriţie.

Uneori, după ce simptomele acute şi de scurtă durată ale giardiozei trec, boala ajunge într-o fază cronică (de mai lungă durată). Simptomele giardiozei cronice presupun:


Giardioza este deosebit de contagioasă în colectivele mari

Dr. Marian Fâşie, medic primar pediatrie, atenţionează că "giardioza este foarte contagioasă şi se transmite pe cale orală. De aceea, pentru prevenirea răspândirii bolii este necesară respectarea măsurilor de igienă."

Oamenii şi animalele (mai ales câinii) care au giardioză pot transmite parazitul prin fecale. Acestea pot contamina apoi rezervele de apă, piscinele publice şi sursele naturale de apă, precum pâraiele de la munte. De asemenea, infecţia se poate răspândi şi prin alimentele nepreparate termic care au fost spălate cu apă contaminată.

În centrele de îngrijire a copiilor sau în orice instituţie care se ocupă de grupuri de oameni, giardioza se poate transmite cu uşurinţă. De asemenea, câinele infectat care prezintă diaree poate răspândi parazitul oamenilor care au grijă de animalul bolnav.


Diagnosticul trebuie pus cu atenţie

Medicii confirmă diagnosticul giardiozei prin prelevarea mostrelor din scaunul infectat şi trimiterea lor la un laborator pentru a fi examinate. Ar putea fi nevoie de mai multe mostre pentru ca paraziţii să fie identificaţi. Din acest motiv, medicul ar putea cere un examen mai amănunţit şi anume testul de reacţie imunoenzimatică sau ELISA.

Dr. Marian Fâşieprecizează că diagnosticarea infestării cu giardia se realizează pe criterii clinice, iar un simplu examen coproparazitologic nu este suficient. “Este necesar ca medicul de laborator să aibă experienţă pentru că altfel există riscul ca diagnosticul să fie pus cu exagerare. Giardia este un parazit microscopic, un protozoar care seamănă şi poate fi confundat cu alte microorganisme saprofite, care nu dau boli.”

În cazuri mai rare, medicii pun diagnosticul urmărind mucoasa intestinului subţire cu endoscopul şi preiau mostre din interiorul intestinului pe care le trimit la un laborator. Acest lucru se face în situaţii extreme, când nu este stabilită o cauză clară a diareei.


Tratamentul este unic şi cu eficienţă dovedită

Giardioza se tratează cu medicamente eliberate sub prescripţie medicală care omoară paraziţii. De obicei, tratamentul durează de la cinci la şapte zile.

Potrivit medicului dr. Marian Fâşie, tratamentul giardiozei durează cinci zile şi se realizează cu un medicament care are ca substanţă activă tiabendazolul. Totuşi, “din cauza gradului mare de toxicitate, medicamentul trebuie administrat doar cu prescripţie medicală, în urma unui diagnosticări certe şi corecte.”

Dacă cel mic are giardioză, iar medicul i-a prescris un medicament, asiguraţi-vă că îi administraţi doza la orele precizate de doctor. Acest lucru îl va ajuta pe copil să-şi revină mai repede şi ar contribui la eliminarea paraziţilor care i-ar putea infecta şi pe ceilalţi membri ai familiei.

Un copil care are diaree provocată de giardioză ar putea pierde o cantitate mare de lichide şi ar putea suferi de deshidratare. Asiguraţi-vă că cel mic consumă multe lichide, dar nu şi băuturi care conţin cofeină sau zahăr deoarece ele au ca efect deshidratarea rapidă.

Consultaţi medicul înainte de a-i oferi copilului medicamente care nu necesită prescripţie medicală pentru tratarea crampelor sau diareei deoarece aceste medicamente pot masca simptomele şi pot interveni în buna funcţionare a tratamentului.


În lipsa unui tratament, giardioza poate dura până la şase săptămâni

Perioada de incubaţie a giardiozei este una până la trei săptămâni după faza de expunere la parazit. În cele mai multe cazuri, tratamentul de cinci-şapte zile cu medicamente antiparazitare îi va ajuta pe copii să-şi revină într-o săptămână.

De asemenea, medicaţia scurtează perioada în care cei mici sunt contagioşi.Dacă giardioza nu este tratată, simptomele pot dura şi până la şase săptămâni.


Giardioza poate fi prevenită

Puteţi proteja familia de giardioză adoptând următoarele măsuri:

De asemenea, este discutabil dacă bebeluşii şi copiii mici care încă poartă scutece ar trebui să înoate în piscinele publice. În mod sigur părinţii nu ar trebui să îi ducă la piscină dacă cei mici prezintă diaree sau scaun moale.


Când să consultaţi de urgenţă medicul

Este cazul să vă alarmaţi şi să căutaţi de urgenţă un medic dacă:

Produse naturiste din Plafar eficiente pentru giardia


Alimente benefice in lupta cu parazitii intestinali: alune, afine, piersici, capsuni, morcov, ceapa, usturoi, praz, varza, patrunjel, seminte de dovleac. Usturiul sub forma de mujdei poate fi acceptat si de copii pe cartofi la cuptor sau pe cartofi prajiti. Este foarte eficient pentru giardia.

Taguri articol: pediatrie boli şi afecţiuni copii diaree

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

634134 vizite | 849 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

57016 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43728 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428757 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000004 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671393 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

634134 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577316 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.