05 Noiembrie 2015
9164 accesări
0 comentarii


Nu toate episoadele de diaree la adulţi sunt infecţioase. Uneori, diareea persistentă peste trei săptămâni poate ascunde boli severe, unele dintre ele, care nu sunt diagnosticate la timp, putând duce la complicaţii serioase: stenoze, perforaţii intestinale, cancer.

Diareea persistentă poate fi cauzată de: boli inflamatorii intestinale - boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragică, diverticulita; tumori: stomac, intestine subţire, colon; parazitoze, SIDA ,TBC intestinal, pancreatita, colecistectomia; boli metabolice: diabet, hipertiroidie; exces de alcool, cafea, unele medicamente; alergii alimentare.

„În ultima vreme, a crescut numărul pacienţilor cu diaree după antibiotice prin dezechilibrarea florei intestinale chiar şi la distanţă de la terminarea curei de antibiotice, diaree determinată de clostriddium difficile, uneori fără răspuns la tratamentul medicamentos necesitând transplant de materii fecale.

O altă cauză o reprezintă intoleranţa la gluten, proteina ce se găseşte în multe alimente consumate zilnic: grâu, secară, orz, ovăz şi poate fi diagnosticată prin teste specifice de sânge.

Sindromul de intestin iritabil este o altă cauză de diaree, foarte frecvent la tineri, fiind doar o tulburare funcţională intestinală determinată de factori psihosociali şi comportamentali”, a precizat dr. Loredana Neacşu, medic gastroenterolog în cadrul Iowemed.

Pacienţii, la un pas de cancer

Cea mai de temut dintre cauzele diareei persistente şi cu frecvenţă în creştere şi la pacienţi tineri este cancerul colorectal, apărut din cauza dietei sărace în fibre alimentare, vegetale, vitamine şi bogată în carne roşie, grăsimi asociate cu anomalii genetice moştenite sau dobândite.

Uneori, diagnosticul diareei este dificil, necesitând atât probe de scaun (examen coproparazitologic, coprocitograma, coprocultura, hemoragii oculte, calprotectina), cât şi teste de sânge destul de costisitoare, dar mai cu seamă investigaţii imagistice - colonoscopia, ce vizualizează direct leziunile şi permite recoltarea de biopsii pentru confirmarea diagnosticului.

Tratamentul urmăreşte cauza

Tratamentul constă în tratarea cauzei, unele boli necesitând tratament toată viaţa şi investigaţii periodice pentru a urmări evoluţia şi a decela complicaţiile din timp. Alte boli pot necesita „sancţiune chirurgicală” (tumorile), modificarea dietei la cei cu alergii alimentare, tratamente perfuzabile la cei ce nu se pot hidrata corespunzător.

„Se recomandă ca pacienţii cu diaree să nu se autotrateze cu antidiareice şi antibiotice şi să se adreseze unui serviciu de gastroenterologie/interne/boli infecţioase pentru a evita temporizarea diagnosticului şi eventuale complicaţii”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase