16 Octombrie 2015
1988 accesări
0 comentarii

Vărsăturile, apendicita, ulcerul gastric, dar şi leziunile inflamatorii sau contracţiile musculaturii digestive pot duce la afecţiunea cunoscută sub denumirea de abdomen cronic dureros. Principalii pacienţi afectaţi de ea sunt copiii, mai ales cei cu un sistem digestiv care ridică probleme. Deşi cauzele sunt multiple, medicii spun că tratamentul se efectuează diferit, în funcţie de factorii care au generat boala.

Părinţii nu sunt străini de durerile abdominale ale copiilor, însă medicii spun că aceştia trebuie să diferenţieze afecţiunile care apar în această situaţie şi să le trateze ca atare. Faţă de o durere abdominală obişnuită ce este cauzată de o alimentaţie neadecvată, abdomenul cronic dureros la copii sau durerea abdominală recurentă se manifestă prin episoade dureroase ce se menţin cel puţin trei luni consecutiv.

„Cauzele apariţiei de episoade dureroase sunt datorită unor modificări fiziopatologice. Câteva dintre ele sunt: tahicardie, distensia forţată a cavităţilor precum stomacul, o scădere a debitului sanguin determinând instalarea ischemiei, variaţii ale circulaţiei sanguine, contracţii de lungă durată a musculaturii netede a tractului digestiv şi urinar. Ca semnale de alarmă pentru părinţi sunt scăderea rapidă în greutate, vărsături semnificative, febră neexplicabilă, diaree cronică severă, încetinirea creşterii. Este foarte important ca părinţii să facă diferenţa între durerea cronică, specificată deja, şi cea acută, care apare brusc, puternic şi de obicei fără a se mai repeta. În acest caz, copilul suferă mai degrabă de constipaţie şi apatie”, a precizat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

O altă cauză a abdomenului cronic dureros poate fi gastrita şi ulcerul gastric. Ulcerul este o durere epigastrică cu senzaţie de arsură, de obicei mai puternică înainte de masă, noaptea şi dimineaţa foarte devreme. Copiii cu ulcer vomită foarte des şi pot avea scaune cu sânge.

Tot în categoria factorilor declanşatori intră şi intoleranţele alimentare, mai ales intoleranţa la lactoză.

Tratamentul urmăreşte înlăturarea cauzelor

Tratamentul în sine urmăreşte depistarea şi înlăturarea patologiei determinate. Astfel, părinţii trebuie să urmărească alimentaţia copilului, iar aceasta să fie bazată pe alimente cât mai proaspete. Apoi, se măreşte cantitatea de fibre şi se elimină făinoasele.

„Din dieta copilului nu trebuie să lipsească alimentele proaspete şi care îi oferă acestuia necesarul de fibre şi vitamine pentru o digestie optimă.

Evitaţi băuturile acidulate şi dulciurile. Aici intră şi guma de mestecat care conţine zahăr.

Ca diagnostic, avem posibilitatea de a efectua teste de laborator ce cuprind hemoleucograma, lipide, creatinină, colesterol, dar şi testul coproparazitologic şi ecografia abdominală.

Până la efectuarea consultului medical, se recomandă ca pacientul să servească mese cât mai dese şi în cantităţi mai mici, pentru a nu forţa procesul digestiv”, a mai spus medicul.

Taguri articol: sanatate pediatrie apendicită alimentatie durere abdominală

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase